Newyorški pisatelj Colson Whitehead je avtor šestih romanov in dveh nefiktivnih del. Foto: EPA
Newyorški pisatelj Colson Whitehead je avtor šestih romanov in dveh nefiktivnih del. Foto: EPA
The Underground Railway
Pulitzerjeve nagrade so letos podelili že stoprvič. (Tudi) ta inštitucija je bila v preteklosti že večkrat tarča kritik, da nagrade najraje in največkrat podeljujejo belim in moškim kandidatom. Za leto 2017 je bilo med sedmimi dobitniki v umetniških kategorijah pet nebelskih avtorjev in tri ženske. Foto: EPA

Pisatelj Colson Whitehead je za prodajno in kritiško uspešnico The Underground Railroad dobil že celo vrsto nagrad, tudi priznanje National Book Award. Zgovoren je tudi podatek, da bo ekranizacijo zgodbe (zaživela bo kot nadaljevanka v produkciji Amazona) režiral Barry Jenkins, avtor Mesečine, zmagovalnega filma na letošnji podelitvi oskarjev. Knjigo je za svoj "knjižni klub" izbrala tudi Oprah Winfrey.

Zdaj je Whitehead svoj zmagovalni krog okronal še s Pulitzerjevo nagrado. Žirija je njegov roman opisala kot "inteligentno zmes alegoričnosti in realizma, ki nasilje suženjstva in dramatičen pobeg združi v mit, ki tematizira sodobno Ameriko".

"Podzemni" vlak s plantaže
Morda velja omeniti, da besedna zveza "the underground railroad" v ameriški zgodovini pomeni mrežo skrivnih poti in varnih hiš, po kateri so afroameriški sužnji na začetku in sredi 19. stoletja s pomočjo abolicionistov bežali v Kanado in druge države, kjer so bili varni. Whiteheadov roman, zgodba o dveh pobeglih sužnjih iz Georgie, ta sistem reinterpretira kot dejansko podzemno železnico.

Pulitzerjeve nagrade, ki jih podeljujejo že od leta 1917 in so ime dobile po založniku Josephu Pulitzerju, veljajo za najvišja priznanja v novinarstvu. Najprestižnejšo med Pulitzerjevimi nagradami, tisto za javno službo, sta letos prejela newyorški časopis Daily News in neprofitni medij ProPublica za poročanje o policistih v New Yorku.


"Attica! Attica!"
Heather Ann Thompson
je dobila p
ulitzerja v kategoriji zgodovine za opis upora zapornikov v newyorški Attici leta 1971 in njegove posledice, nagrado za dramatiko pa je (že drugič) dobila Lynn Nottage, tokrat za dramo o težkem življenju delovnih ljudi Sweat. Tyehimba Jess je Pulitzerjevo nagrado za poezijo dobil za zbirko Olio.

Znani so dobitniki Pulitzerjevih nagrad
Znani so dobitniki Pulitzerjevih nagrad