Sorodna novica Koliko milijonov za prvo knjigo Shakespearovih zbranih del?

Tragikomedijo, ki jo je Shakespeare napisal z Johnom Fletcherjem, je odkril akademik John Stone z Univerze v Barceloni med raziskovanjem življenja in dela škotskega ekonomista Adama Smitha. Strokovnjaki predvidevajo, da bi lahko šlo za najstarejše tiskano Shakespearjevo delo v Španiji, je poročal BBC.

Soavtorstvo s članom gledališke skupine
Dramsko besedilo Plemenita sorodnika (ang. The Two Noble Kinsmen) sta s Fletcherjem najverjetneje ustvarila med letoma 1613 in 1614. Fletcher je bil namreč eden od avtorjev, ki je deloval znotraj Shakespearjeve gledališke skupine King's Men. Shakespeare je umrl leta 1616, prav ta tragikomedija pa velja za njegovo zadnje delo.

Raziskovalec je na dramsko besedilo naletel v knjigi, ki je vsebovala več angleških dram, natisnjenih med letoma 1630 in 1635. Stone je dejal, da je knjigo našel v zbirki starih del knjižnice škotske katoliške šole, ki je zdaj v Salamanci. Madridsko semenišče, ki je hranilo knjigo, je bilo v 17. stoletju pomemben vir angleške književnosti za španske intelektualce.

Besedilo je v Španijo nemara prinesel angleški ali škotski popotnik
Po Stonovih besedah obstaja velika verjetnost, da je drame okoli leta 1635 kupil angleški ali škotski popotnik zato, da zbrana dela angleških avtorjev vzame s seboj v Madrid. Mogoče je celo, da je to napravil po naročilu šole.

Prijatelja, ki se zaljubita v isto žensko
O vsebini drame Plemenita sorodnika so v Royal Shakespeare Company zapisali: "Prijateljstvo preide v tekmovalnost v tej študiji zastrupljenosti in zagonetnosti ljubezni". Drama, v kateri se prijatelja zaljubita v isto žensko, kar ju vodi v pogubo, temelji na viteški zgodbi Geoffreyja Chaucerja.