Društvo 2000 ostaja, njihova revija pa se do nadaljnjega poslavlja od bralcev. Foto: RTV SLO
Društvo 2000 ostaja, njihova revija pa se do nadaljnjega poslavlja od bralcev. Foto: RTV SLO

Odgovorni urednik Revije 2000 Peter Kovačič-Peršin pravi, da je sam "preutrujen" za urednikovanje, kdo drug pa uredniškega mesta ne bo prevzel, če za svoje delo ne bo plačan. Agencija za knjigo jim je namreč ukinila triletno financiranje, na razpis za projektno financiranje pa se ne bodo prijavili. "Doslej smo izdajali revijo po moji dobri volji, za vse sem bil sam," opozarja teolog, komparativist in slavist Kovačič-Peršin.

Le še zaključni zbornik
Letos bodo izdali še zaključni zbornik in bibliografijo 40-letnega izhajanja Revije 2000. Založbo 2000 bodo še ohranili, je napovedal odgovorni urednik. Kovačič-Peršin je pojasnil, da revija ne bo izhajala, dokler se ne spremeni politična volja oziroma se pokaže zanimanje za njen obstoj.

Več kot le revija
Društvo 2000 je leta 1969 ustanovila skupina študentov. Člani društva so se idejno navezovali na personalistično filozofijo in socialno gibanje. Prvotno je bil glavni namen društva izdajanje Revije 2000, vendar so se pozneje njegove dejavnosti razširile: člani društva so organizirali več simpozijev in predavanj s pomočjo študentske sekcije Mostišče, ki je pod okriljem društva nekaj časa izdajala tudi študentski časopis Odmevnik, v Cankarjevem domu pa so organizirali tudi več okroglih miz o družbeno aktualnih temah.

Društvo je razvilo tudi založniško dejavnost. Založba 2000 je izdala vrsto knjig s področja personalistične filozofije, na temo družbenih, političnih in narodnih vprašanj, pa tudi več drugih literarnih del.