Rosvita Pesek v svojem knjižnem prvencu piše o osamosvajanju Slovenije. Foto: RTV SLO
Rosvita Pesek v svojem knjižnem prvencu piše o osamosvajanju Slovenije. Foto: RTV SLO
Enotni v zmagi - demokratizacija in osamosvojitev Slovenije
Knjiga Osamosvojitev Slovenije popisuje dogodek, ki ga France Bučar imenuje finale tistega, kar se je začelo že leta 1941 z narodnoosvobodilnim bojem. Foto: Borut Krajnc/Muzej novejše zgodovine

Težišče knjige Osamosvojitev Slovenije je dogajanje od pomladi 1990, ko se je po prvih demokratičnih volitvah konstituirala nova skupščinska in izvršna oblast, pa do konca leta 1991. Kljub temu Peskova seže vse do sredine osemdesetih let, ko so nastajale prve zamisli o samostojni Sloveniji, dotakne pa se tudi položaja Slovenije v mednarodnem kontekstu in demokratizacije političnega sistema.

Politik v javnosti ni vedno isti kot politik na 'kuloarjih'
Temeljno gradivo za knjigo so bili magnetogrami skupščinskih zasedanj in arhiv RTV Slovenija. Peskova je tako svoje pisanje utemeljila na dokumentih o razvoju pogledov na položaj Slovenije v vrstah političnih subjektov, obenem pa jo je zanimala diskrepanca med temi pogledi in stališči o 'slovenski stvari', ki so jih politiki podajali v javnosti. Razkorak med obojim je bil pogosto velik in to ni bilo nepomembno. Kot pravi Rosvita Pesek: "Ni dovolj, da je nekdo nekaj zapisal in povedal v internih strankarskih krogih, pomembno je, kako so nagovarjali javnost."

Ob branju ne bi smel nihče zardeti
Osamosvojitev Slovenije Rosvite Pesek seveda ni prva knjiga o za usodo slovenskega naroda prelomnih letih polpretekle zgodovine. Kot enega od razlogov za pripravo knjige je Peskova navedla časovno oddaljenost od osamosvojitve Slovenije. Po 15-17 letih je tako verjetno že nastopil čas za družbeno odprtost in čas, ko prebiranje zapisov iz preteklosti verjetno nikogar več ne bi smelo spraviti v zadrego. Čeprav je večina tedanjih političnih akterjev še živih.

Zaradi obravnave politično 'vnetljive' teme je Rosvita Pesek ob predstavitvi knjige, ki je izšla pri založbi Nova revija, dejala, da knjiga ni bila napisana "iz kakršne koli kalkulacije ali špekulacije, temveč je bila pisana brez zadržkov in tako, kot narekuje zgodovinopisje, novinarski kodeks in njena čista vest".

O knjigi Osamosvojitev Slovenije se je izrekel tudi France Bučar, predsednik prvega demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta. Bučar meni, da knjiga celovito prikaže slovenski osamosvojitveni podvig in da izraža pomen obdobja, ki je prineslo "finale tistega, kar se je začelo že leta 1941 z narodnoosvobodilnim bojem".