Sedem izvodov knjige je britanska pisateljica napisala ročno in jih opremila tudi z ilustracijami. Foto: Reuters
Sedem izvodov knjige je britanska pisateljica napisala ročno in jih opremila tudi z ilustracijami. Foto: Reuters
J. K. Rowling
Decembra lani je Rowlingova na dražbi, ki je potekala na spletni strani Amazon.com, dražila na roko napisano in ilustrirano knjigo pravljic The Tales of Beedle The Bard, ki je izšla le v nakladi sedmih izvodov, in zanjo iztržila 1,95 milijona funtov. Foto: Reuters

Za to sta bila potrebna pičla dva tedna, saj so delo The Tales of Beedle the Bard od 4. decembra, ko je prišlo na knjižne police, prodali v 2,6 milijona izvodih. S tem je knjiga prinesla 4,2 milijona funtov v dobrodelne namene.

Izkupiček prodaje knjige, ki je po vsem svetu izšla v osmih milijonih izvodih, bo namenjen organizaciji za pomoč otrokom v Vzhodni Evropi - Children's High Level Group (CHLG). Predstavnik organizacije Richard Alderslade je povedal, da niso vedeli, kaj naj pričakujejo, zato so bili že nad izkupičkom prvega tedna več kot navdušeni.

Pravljice, ki jih je Hermioni zapustil Dumbledore
The Tales of Beedle the Bard je zbirka petih pravljic, ki jo je pisateljica napovedala že v zadnji knjigi o Harryju Potterju (Svetinje smrti). Pravljice je namreč v knjigi Hermioni zapustil ravnatelj Bradavičarke Dumbledore. Svetinje smrti so leta 2007 postale najhitreje prodajana knjiga vseh časov. Le v ZDA so v prvih 24 urah prodali približno 8,3 milijone izvodov. Vseh sedem knjig o nadobudnem čarovniku Harryju Potterju pa je bilo doslej prodanih v več kot 400 milijonov izvodih, prevedenih pa v 67 jezikov.

Po vseh teh podatkih ne preseneča, da je J. K. Rowling na samem vrhu najbogatejših pisateljev na svetu. Sedem izvodov najnovejše knjige je pisateljica napisala ročno in jih tudi ilustrirala. Šest od teh je razdelila kot darila, eno pa lani prodala na dobrodelni dražbi za 1,95 milijona funtov.

M. K.