Marcel Štefančič jr. s svojo prepoznavno esejistično ostrino, analizo in družbeno kritiko v svojem delu govori, kako človek postaja suženj v imenu svobode neoliberalističnega trga in finančnih interesov. Foto: BoBo
Marcel Štefančič jr. s svojo prepoznavno esejistično ostrino, analizo in družbeno kritiko v svojem delu govori, kako človek postaja suženj v imenu svobode neoliberalističnega trga in finančnih interesov. Foto: BoBo
Marcel Štefančič jr.
Naloga eseja je, da človeka spodbudi k razmisleku, pravi nagrajenec. Foto: BoBo

Zbirka 21 esejev o slovenstvu v času krize se razbira kot apokaliptičen film, v katerem po zaslugi domačih političnih voditeljev v vsakem kadru odpade drobec narodne identitete. "Avtorjeva beseda je nož, ki v stilistično virtuozni maniri krvavo zares zareže v družbeno telo, dokler iz njega ne zazevajo prazna čreva kapitalističnih ekonomskih ideologij in zlorab demokracije," so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Na slovesnosti v Cankarjevem domu je nagrajenec dejal, da vsi nominiranci bolje pišejo, kot govorijo, kar je dobro, saj je obratno nevarno. To znajo le diktatorji, je še dodal. Nominirani so bili še Matjaž Lunaček, Boštjan Narat in Miha Pintarič.
Pred razglasitvijo nagrajenca se je z nominiranci pogovarjala predsednica žirije Ignacija J. Fridl. Štefančič jr. je bil že tedaj družbeno kritičen in se med drugim dotaknil problematike prodaje državnih podjetij ter ob tem opozoril na fenomen neoliberalizma, ki ima po njegovem mnenju zadaj močno ideologijo.
O ideologiji, ki poganja kapitalizem
"Ne gre več za kapitalizem, ta ni imel zadaj ideologije, ni imel CK-ja, štaba, neoliberizem pa ga ima," je dejal. "Na ekonomijo se ne spoznam, na ideologijo pa, ker sem živel v času socializma." Ob tem je opozoril na še manj fraz, ki jih ima "nova ideologija", od katerih je "najbolj smrtonosna: živite prek svojih zmožnosti".

Tišina odpira, molk pa zapira
Lunaček je spregovoril o psihoanalizi, do katere "ima pozitiven odnose, ne pa tudi do psihoanalitikov", Narat o razliki med tišino in molkom, ki sta si na videz podobna, a v bistvu povsem drugačna, saj tišina odpira, molk pa zapira "prostor", Pintarič pa o primerjavi med konjem, revolucijo in slovensko osamosvojitvijo, ki jo je nakazal s stavkom, "da so konja v leta 1991 le v hlev pripeljali."
Lunaček je bil nominiran za zbirko Telovadci nad prepadom, Narat za Partijo, Pintarič pa za delo Na poti v črno luknjo. Lunaček v svojem delu razvije model zelo kratkega eseja - esejistične miniaturke, Narat različne esejistične forme, od pisma do dialoga in pesniškega ringa, Pintarič pa govori predvsem o tem, kam usmeriti svojo misel, ko se ta znajde v črni luknji.

Rožančeva nagrada Marcelu Štefančiču jr.
Rožančeva nagrada Marcelu Štefančiču jr.