Akesander Zorn je žirijo prepričal z delom Smešna žalost preobrazbe. Foto: RTV SLO
Akesander Zorn je žirijo prepričal z delom Smešna žalost preobrazbe. Foto: RTV SLO
Aleksander Zorn je med drugim avtor številnih literarnih študij. Foto: RTV SLO
Dušan Jovanović je bil nominiran za delo Sobotna knjiga.

Ob predstavitvi letošnjega dobitnika nagrade, ki jo podeljuje Sklad Marjana Rožanca, je žirija pojasnila, da Zornu literatura na eni strani pomeni zbirko idej, ki ga oplajajo ob analiziranju družbenih dogajanj, na drugi pa metodo, s katero se sklanja k vsakodnevnemu družbenemu, ekonomskemu in političnemu dogajanju. Za nagrado za najboljšo esejistično delo v zadnjih dveh letih sta se potegovala še Dušan Jovanović s svojim delom Sobotna knjiga in Brane Senegačnik z zbirko Paralipomena poetica.

Letošnjega nagrajenca so pod predsedstvom Edvarda Kovača izbirali Ignacija J. Fridl, Matevž kos in Petra Vidali. Podelitev nagrad, ki jo bosta popestrila nastopa igralca Borisa Cavazze in kvarteta saksofonov Saksofobija, bo 24. 9. ob 15.00 na Trubarjevi domačiji na Rašici, na dan razkritja nagrajenca pa so v prostorih Nove Revije pripravili literarni večer nominirancev oziroma nagrajencev.

Voltairjanska ironija
Žirija je o nagrajencu še povedala, da je v zbirki Smešna žalost preobrazbe literaturo povzignil nad vsako zgodovinsko, sociološko in psihološko razčlembo. Po žirijinem mnenju je vsak družbeni esej tudi vznemirljivo oseben in takšni so tudi zapisi Aleksandra Zorna, ki sledi ob tem vzoru svojega sopotnika izpred let, Marjana Rožanca. Avtorjev slog so označili za "voltairjanski," na kar namiguje njegova ironija, ki se najraje loti prevladujoče ideologije in na Voltairjev način pokaže, kako tudi naš čas še ni čas "razsvetljenih idej," ampak se nekako udobno namešča v uporabniški miselnosti.

Avtorji o svojem delu
Zorn je ob nagradi izrazil zadovoljstvo in povedal, da je esej naravna oblika, kjer se dobro počuti in ga lahko odnese v literaturo. Temu je še dodal, da pri eseju nikoli ne ve, kam ga bo odneslo saj pri takšnem pisanju deluje drugačna, notranja logika. Esejist Brane Senegačnik je izrazil presenečenje nad nominacijo, saj njegovo delo Paralipomena poetica v medijih ni naletela na večji odziv. Njegovo delo je posvečeno zlasti pesništvu in tudi nekaterim manj izpostavljenim pesnikom, zato Senegačnik upa, da se bo z nominacijo povečalo zanimanje zanje.

O nominirani knjigi Dušana Jovanovića, ki se trenutno mudi v Beogradu, kjer pripravlja postavitev Hamleta, je Kovač povedal, da da je kolumna sodobni odvod eseja, ki je za vsakdanjo rabo. Jovanovićevo delo namreč obsega kolumne, objavljene v Sobotni prilogi, V katerih je Kovačevem mnenju avtor vzel predpostavko o esejistovi pravici do pisanja o vsem dobesedno.

Lansko leto so v vasi Nadrožica pri Komnu nagrado podelili Gorazdu Kocjančiču za delo Tisti zunaj, za priznanje pa sta bila nominirana še Drago Jančar in Uroš Zupan.