Na aprilskih čajankah bodo predstavili tudi najboljšo izvirno slovensko slikanico leta 2006. Foto: RTV SLO
Na aprilskih čajankah bodo predstavili tudi najboljšo izvirno slovensko slikanico leta 2006. Foto: RTV SLO
Desa Muck
Serijo Anica pisateljice Dese Muck imajo mladi bralci zelo radi. Foto: RTV SLO

Založba Mladinska knjiga je na aprilski čajanki predstavila dela, s katerimi bomo lažje dočakali potovanje. Moj prvi potep po Evropi in Otroški slikovni atlas sveta sta deli, ki sta na pot povabili najmlajše.

Osvajanje sveta se za radovedneže začne v otroških letih s spoznavanjem najbližjega okolja. Kartonke, igralne knjige, slikanice z veliko ilustracijami in z malo besedami dodatno spodbujajo otrokov razvoj, spodbujajo začetke pismenosti in uvajajo najmlajše v svet knjig in branja.

Kaj najrajši berejo otroci?
Predstavili so kartonki Pojdimo v mesto in Pojdimo v živalski vrt ter tudi slikanico Andreje Peklar Fant z rdečo kapico, ki je letos dobila nagrado za najboljšo izvirno slovensko slikanico. Opozorili so tudi na nagrado po izboru mladih bralcev Moja najljubša knjiga. Že četrtič zapored je bila za najljubšo izvirno slovensko knjigo izbrana serija Anica pisateljice Dese Muck. Najljubša v slovenščino prevedena knjiga pa je zbirka Pet prijateljev.

Za konec poslanica in cvet
Čajanko so končali z branjem letošnje poslanice mednarodne zveze IBBY-ja (International Board on Books for Young People), ki jo IBBY objavi vsako leto 2. aprila, torej na dan, ko se je leta 1805 rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen.
Vsi obiskovalci knjižne čajanke pa so domov odšli s cvetom v rokah, ki naj bi jih spodbudil, da ga skupaj s knjigo podarijo dragi osebi.

Spored knjižnih čajank:
ob 17.00,
knjižnica pri Mišku Knjižku, Celje
ob 10.00, dvorana Slovenske matice, Ljubljana
ob 10.00, knjigarna MK, Mestna knjigarna, Maribor
ob 10.00, knjižnica Medvode, Medvode
ob 10.00, knjigarna MK, Novo mesto
ob 10.00, Osrednja koroška knjižnica dr. Franca Sušnika, Ravne na Koroškem
ob 9.30, knjigarna MK, Slovenj Gradec
ob 10.00, knjigarna MK, Velenje
ob 10.00, knjigarna MK, Zagorje
ob 10.00, knjigarna MK, Žalec