Otroke je s kančkom magije za branje prav lahko navdušiti. Foto: Študentska založba
Otroke je s kančkom magije za branje prav lahko navdušiti. Foto: Študentska založba
Kratka zgodovina mita
Kratka zgodovina mita: če je tisočletja človeškega duha mogoče skrčiti na dobrih sto strani, je Karen Armstrong to uspelo. Foto: Mladinska knjiga

Naslov čajanke Prepodimo zimo!, ki kliče toplejše dneve, so si prireditelji "sposodili" pri eni izmed knjig iz serije Ali veš?, ki mladim knjižnim moljem prinaša zgodbice za branje in odgovore za učenje. Marjeta Zorec je pri založbi Karantanija poleg knjige Prepodimo zimo izdala tudi knjigo Slovenski prazniki: Od kresovanja do silvestrovanja. Z njuno pomočjo bodo ljudske šege in prazniki lažje zaživeli tudi med mladimi, so prepričani slovenski založniki.

Ko pravljica odraste ... postane mit
V nadaljevanju čajanke so predstavili tudi "pravljice za starejše", Mite - tak je namreč naslov nove zbirke Mladinske knjige, ki je del obsežnejšega mednarodnega projekta. Od zamisli do izvedbe je preteklo šest let, projekt pa je potekal pod okriljem založnika Canongate Books, ki ga predstavlja Jamie Byng. Po njegovih približnih izračunih naj bi zbirka svoj stoti naslov bralcem ponudila 15. marca 2038, prvih pet del pa je že izšlo v 33 državah. V slovenski knjižni trojček Miti poleg Kratke zgodovine mita Karen Armstrong spadata še knjigi Teža Jeanette Winterson in Penelopina preja Margaret Atwood.

Svet spreminjajo posamezniki
K izkoriščanju naših zmožnosti nas spodbuja biografsko delo o največjih osebnostih vseh časov, Spremenili so svet Petra Baierja, samo literarnim velikanom pa je posvečena zbirka portretov slovenskih književnikov Vladimire Rejc; Čarovnijo pisanja je izdala Študentska založba.

Bralno prireditev najbolj "kulturnega" slovenskega meseca je končalo Zmagoslavje podgan, roman letošnjega Prešernovega nagrajenca Milana Dekleve, ki je izšel pri Cankarjevi založbi.

Čajanke so potekale v Celju, Ljubljani, Mariboru, Medvodah, Novem mestu, na Ravnah na Koroškem, v Slovenj Gradcu, Velenju, Zagorju in Žalcu. To so seveda za zdaj že tradicionalna mesečna srečanja ob knjigah za otroke in mlade, ki pa so namenjena predvsem staršem in učiteljem, ki nove generacije skušajo zvabiti izpred televizijskih ekranov med knjižne platnice.