Strip odslikava kruto resničnost: ko Prija svoji družini pove za posilstvo, jo okrivijo nečistovanja in preženejo od doma. Foto: www.priyashakti.com/
Strip odslikava kruto resničnost: ko Prija svoji družini pove za posilstvo, jo okrivijo nečistovanja in preženejo od doma. Foto: www.priyashakti.com/
Po Mumbaju se je pojavilo več poslikav, posvečenih novi "superjunakinji". Foto: www.priyashakti.com/
Ker je kar 80 odstotkov Indijcev hindujcev, jim skuša strip zgodbo približati prek mitoloških likov. Foto: www.priyashakti.com/

Priya's Shakti, nov strip za najstnike, ki je nastal po predlogi hindujskih mitov, je zgodba o čisto navadnem (smrtnem) dekletu, ki je preživelo skupinsko posilstvo na avtobusu. Zdaj se s pomočjo boginje Parvati in tigra bori za izobrazbo in spoštovanje žensk. Strip ima "korenine v starodavni matriarhalni tradiciji, ki je bila izrinjena iz novodobnih interpretacij hindujske kulture", njegov cilj pa je "z ljubeznijo, ustvarjalnostjo in solidarnostjo podpreti gibanje proti patriarhiji in brezbrižnosti".

"Dobre punce ponoči ne hodijo same"
Enemu idejnih avtorjev stripa, indijsko-ameriškemu režiserju Ramu Devineniju, se je ideja za strip porodila pred dvema letoma, ko so v Indiji ob brutalnem posilstvu in posledični smrti 23-letne študentke v Delhiju izbruhnili protesti. "Bil sem v mestu, ko so se demonstracije začele, in se jih tudi udeležil," je povedal za BBC. "Pogovarjal sem se z enim od policistov in izjavil je nekaj, kar me je zelo presenetilo: 'Nobena dobra punca ne hodi ponoči sama domov.' Kar implicira, da je bila na neki način kriva sama. Takrat se mi je porodila ideja. Postalo mi je jasno, da sta posilstvo in spolno nasilje v Indiji vprašanje kulture, da imata zaledje v patriarhiji, v mizoginiji in v zakoreninjenih prepričanjih."

Strip, ki ga je ilustriral Dan Goldman, bodo uradno predstavili na mumbajski konvenciji Comic-Con. Na samem začetku zgodbe spoznamo Prijo, dekle, ki je vdano boginji Parvati in sanja o zdravniškem poklicu. A oče ji kmalu prepove hoditi v šolo, ker naj bi doma pomagala skrbeti za hišo. Med odraščanjem je vse pogosteje tarča spolnega nadlegovanja, dokler nekoč ni posiljena - in Prijo družina zaradi tega postavi pred vrata. Boginja Parvati medtem zgroženo opazuje, kaj morajo prestajati ženske na svetu, in jih navdahne, naj spregovorijo o krivicah, ki se jim dogajajo. Prija se nato v domačo vas zmagoslavno vrne na tigru, in v vasi jo razglasijo za "novo junakinjo za moderno Indijo".

Projekt Priya's Shakti sega onkraj fiktivne pravljice: s posebno mobilno aplikacijo se da ilustracije nadgraditi z dokumentarnimi filmčki, v katerih resnične ženske pripovedujejo svoje zgodbe o nasilju (a so animirane, da lahko ostanejo anonimne), povzema Guardian.

Izsiljen molk
"Pogovarjal sem se z žrtvami skupinskih posilstev in večkrat sem slišal, da ne bodo nikoli deležne pravice, saj jih od prijave odvračajo njihove družine, skupnost in celo policija. Živijo v nenehnem strahu, da bodo umorjene. Kar seveda povzroči začaran krog: bolj verjetno je, da bodo moški koga posilili, ker jo bodo odnesli brez posledic."

Devineni je sam odraščal ob popularnih hindujskih stripih, katerih rdeča nit je bila, da so vaščani v najhujših stiskah vedno na pomoč poklicali bogove. "In kaj je v Indiji hujšega kot problematika posilstva? Prija se obrne na bogove, a v resnici je na njej, da motivira in konfrontira družbo. Bistvo hinduizma je premagovanje lastnih strahov, in to smo hoteli vključiti v zgodbo."

Strip Priya’s Shakti - Šakti je "ženski princip božje energije" - je brezplačno dostopen na spletu, je pa založba Rattapallax natisnila tudi 6 tisoč izvodov za potrebe distribucije in izobraževanja. Obenem so dali na več zidov po Mumbaju naslikati predimenzionirane prizore iz zgodbe, ki naj bi bila šele prva v daljši seriji.