Rushdie bo svojo novo avtobiografijo naslovil Nož: Razmisleki po poskusu umora (Knife: Meditations After an Attempted Murder), izšla pa bo 16. aprila 2024. Foto: AP
Rushdie bo svojo novo avtobiografijo naslovil Nož: Razmisleki po poskusu umora (Knife: Meditations After an Attempted Murder), izšla pa bo 16. aprila 2024. Foto: AP
Sorodna novica Salman Rushdie: Sem proti vojni, saj v vojni umirajo nedolžni

V Indiji rojeni britansko-ameriški pisatelj Salman Rushdie je trenutno "ena od oseb na seznamu prič na strani tožilstva", je okrajni tožilec Jason Schmidt potrdil v petek.

Sodnik je za začetek sojenja določil 8. januar prihodnje leto. "Bil sem že v stiku z zastopnikom gospoda Rushdieja in ga opozoril na predvideni datum procesa, da se lahko začnemo ustrezno pripravljati," je povedal Schmidt.

12. avgusta 2022, tik preden bi Salman Rushdie moral začeti svoje predavanje v Amfiteatru Chautauqua v zvezni državi New York, je na oder pritekel napadalec, ki je pisatelja zabodel v vrat, oko, trebuh, stegno in prsni koš. Rushdie je bil naslednjih šest tednov hospitaliziran; po napadu je slep na eno oko, več prstov ene roke pa ne čuti več.

Domnevni napadalec krivdo zanika
Domnevni napadalec, 25-letni Hadi Matar iz New Jerseyja, se je ob branju obtožnice zaradi napada in poskusa umora izrekel za nedolžnega. "V povezavi s to zadevo vztraja pri svoji nedolžnosti," je za CNN potrdil obtoženčev odvetnik Nathaniel Barone. "To ni lahka situacija za nekoga, ki, tako kot on, še nikoli ni zašel v težave z zakonom."

Sorodna novica Salman Rushdie za 2024 napovedal avtobiografijo o napadu, ki ga je skoraj stal življenja

Matar je v priporu že od napada naprej. Če bo dosojeno, da je kriv poskusa umora, mu grozi do 25 let zaporne kazni, napad pa mu lahko prinese še dodatnih sedem let zapora. Schmidt pričakuje, da bo sojenje trajalo dva tedna ali manj, "največja ovira" na poti do razsodbe pa bo "izbira poštene in nepristranske porote".

Porota bo morala presoditi, ali je bila fatva povod za napad
Napad na Rushdieja se je zgodil 33 let po tem, ko je takratni iranski ajatola Homeini izrekel fatvo, torej poziv k usmrtitvi Rushdieja. Del islamskega sveta je odlomke Rushdiejevega romana Satanski stihi opredelil za bogokletne.

Matar je v izjavi za New York Post potrdil, da čuti spoštovanje do pokojnega ajatole, ni pa povedal, ali je bila fatva povod za njegovo dejanje. Rekel je še, da je "prebral samo nekaj strani" Satanskih stihov in gledal posnetke Rushdiejevih nastopov na YouTubu. "Ne maram ga preveč. To je človek, ki je napadel islam, ki je napadel njihova prepričanja, vrednostni sistem." Idejo, da bi odpotoval v Chautauquo, je dobil, ko je videl tvit z napovedjo gostujočega predavatelja.

Od incidenta naprej se Rushdie ni velikokrat pojavil v javnosti. Pred mesecem dni je razkril, da bo že aprila izdal avtobiografsko knjigo, v kateri bo spregovoril o napadu. Naslovljena bo preprosto – Nož. "Zame je bilo nujno, da napišem to knjigo: na ta način sem prevzel nadzor nad tem, kar se mi je zgodilo, in na nasilje odgovoril z umetnostjo," je zapisal v izjavi za javnost, ki jo je objavila njegova založba.