Anna Burns piše o družbi, ki jo daljši čas prežema nasilje, v kateri ljudje živijo pod izjemnim pritiskom, hkrati pa to zanje postane neko normalno stanje. Foto: Lynx
Anna Burns piše o družbi, ki jo daljši čas prežema nasilje, v kateri ljudje živijo pod izjemnim pritiskom, hkrati pa to zanje postane neko normalno stanje. Foto: Lynx

Mednarodna literarna nagrada mesta Dublin s 100.000 evri velja za najvrednejšo nagrado za roman, izdan v angleškem jeziku, Anna Burns pa je prva severnoirska pisateljica, ki je nagrado prejela v četrt stoletja, kolikor jo podeljujejo.

Nagrajenka je ob četrtkovi razglasitvi prek videa sporočila, da ji je nagrada v izjemno čast, ob tem pa se je spominjala knjižnice v Belfastu, kjer so v težkih časih za Severno Irsko dovoljevali, da so si ljudje lahko izposojali knjige tudi na tuje izkaznice. Poudarila je, da ji je možnost dostopa do številnih knjig odprla pot v svet literature.

Roman Mlekar je v slovenščini izšel lani pri založbi Lynx v prevodu Matejke Križan. Kot piše na spletni strani založnika, je Mlekar "večplasten portret nekega časa in kraja, kjer vzbujanje pozornosti pomeni nevarnost, molk in zakrivanje oči pa nepopravljive posledice". Burns s prvoosebno izpovedjo dekleta izriše prikaz življenja v tradicionalni severnoirski skupnosti ob koncu 20. stoletja.

Anna Burns je za roman pred dvema letoma, prav tako kot prva severnoirska avtorica v zgodovini nagrade, prejela man bookerja. Kot je tedaj presodil predsednik žirije za nagrado Kwame Anthony Appiah, Mlekar prinaša preprosto čudovit jezik, s poudarkom na prepoznavnem in konsistentno grajenem glasu navihane in preproste prvoosebne protagonistke, ki postane žrtev nadlegovanja. Roman je postavljen v nasilni vsakdan težavnega obdobja severnoirske zgodovine na koncu preteklega stoletja, ko so v zraku visele grožnje s smrtjo in so ljudi ubijale posebne vojaške enote.

Sorodna novica Prestižna nagrada man booker v roke severnoirske avtorice Anne Burns

Posebnost Mlekarja je tudi v tem, da se je avtorica v njem izognila uporabi lastnih imen. V nekem intervjuju je pojasnila, da je iz knjige imena izločila namenoma, češ da bi v nasprotnem primeru delo izgubilo svojo moč.

Mlekar je tretji roman Anne Burns, pred njim je leta 2001 izdala romaneskni prvenec No Bones, šest let pozneje pa roman Little Constructions. Poleg tega je avtorica novele z naslovom Mostly Hero iz leta 2014.