Anna Burns (1962) je postala prva severnoirska avtorica, ki so jo ovenčali znagrado man booker, namenjena proznim delom, prvotno izdanim v angleščini. Foto: EPA
Anna Burns (1962) je postala prva severnoirska avtorica, ki so jo ovenčali znagrado man booker, namenjena proznim delom, prvotno izdanim v angleščini. Foto: EPA
Za nagrado so bili poleg zmagovalnega Milkmana Anne Burns nominirani še romani Washington Black Esi Edugyan, Everything Under Daisy Johnson, The Mars Room Rachel Kushner, The Overstory Richarda Powersa ind The Long Take Robina Robertsona. Foto: EPA
Letošnjo žirijo so sestavljali Jacqueline Rose, Kwame Anthony Appiah (predsednik), Val McDermid, Leo Robson in Leanne Shapton. Foto: EPA

Tako je nagrada man booker, namenjena proznim delom, prvotno izdanim v angleščini, v torek zvečer prvič od njenega obstoja pristala v rokah severnoirske avtorice.

Milkman je četrti roman severnoirske pisateljice Anne Burns (1962). Po presoji predsednika žirije Kwameja Anthonyja Appiaha roman prinaša preprosto čudovit jezik, s poudarkom na prepoznavnem in konsistentno grajenem glasu zabavne, navihane in preproste prvoosebne protagonistke.

Po besedah Appiaha, sicer filozofa in pisatelja, roman bralca že s prvo stranjo potegne v nasilni vsakdan, kjer so v zraku grožnje s smrtjo in ljudi ubijajo posebne vojaške enote, ob vsem tem pa se mlada, nadlegovana protagonistka spoprijema s svojim življenjem.

Milkman še zdaleč ni roman, ki bi spregovoril o enem kraju in času, nadalje meni Appiah. "Lokalno v njem je uporabljeno za raziskovanje univerzalne izkušnje družb v krizi," je še dodal predsednik žirije.

Roman s protagonisti brez lastnih imen
Posebnost Milkmana je, da se je avtorica v njem izognila uporabi lastnih imen. Pisateljica je po prejemu nagrade za britanski BBC dejala, da je iz knjige imena izločila namenoma, saj bi s tem delo izgubilo svojo moč. Dodala je, da je njeno odraščanje v Belfastu zelo vplivalo na zgodbo romana. Pisala je namreč o družbi, ki jo daljši čas prežema nasilje, v kateri ljudje živijo pod izjemnim pritiskom, hkrati pa to zanje postane neko normalno stanje.

Burnsova je svoj romaneskni prvenec No Bones predstavila leta 2001, šest let pozneje mu je sledil roman Little Constructions. Pred nagrajenim Milkmanom je leta 2014 izdala še delo Mostly Hero. V torek zvečer ji je v Londonu nagrado izročila Camilla Parker Bowles, soproga britanskega prestolonaslednika Charlesa.

Za nagrado se je letos potegovalo šest romanov, ki so jih poleg zmagovalke podpisali še Esi Edugyan, Rachel Kushner, Richard Powers, Robin Robertson in Daisy Johnson, ki je s 27 leti postala najmlajša pisateljica, nominirana za to prestižno lovoriko.
Nagrada man booker je vredna 50.000 funtov. Lani jo je za roman Lincoln in the Bardo prejel ameriški pisatelj George Saunders.