Maja Haderlap prizna, da je njena knjiga politična. 'Človek lahko tudi o drevesih piše politično in v moji knjige je veliko dreves,' dodaja. Foto: BoBo
Maja Haderlap prizna, da je njena knjiga politična. 'Človek lahko tudi o drevesih piše politično in v moji knjige je veliko dreves,' dodaja. Foto: BoBo
Maja Haderlap: Angel pozabe
Strokovna žirija je zapisala, da nagrado podeljuje za knjigo, v kateri je pisateljici na prepričljiv način uspelo spojiti zgodovino in družinsko pripoved.

Ugledno priznanje so koroški Slovenki podelili za knjigo Angel pozabe, v kateri je pisateljici na prepričljiv način uspelo spojiti zgodovino in družinsko pripoved. "Da, moja knjiga je politična. Človek lahko tudi o drevesih piše politično in v moji knjige je veliko dreves," je pred podelitvijo nagrade, ki je vredna 8.000 evrov, povedala nagrajenka.
Kot je še povedala za avstrijsko tiskovno agencijo APA , je svoj romaneskni prvenec v nemščini pisala tri leta, gradivo zanj pa je zbirala in raziskovala veliko dlje. Življenje slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem jo je zanimalo že, odkar pomni. Čeprav ni imela predsodkov, ji je pisanje knjige predrugačilo številne podobe, ki jih je nosila v sebi.
Nagrado so Maji Haderlap izročili v sklopu 42. literarnih dnevov v Raurisu, ki se bodo sicer sklenili v nedeljo. Ob tej priložnosti je član žirije in literarni znanstvenik Arno Russegger spregovoril tudi o spremembah v družbi na avstrijskem Koroškem.

Več o Maji Haderlap si oglejte v priloženem videu.

Spoj družinske pripovedi in zgodovine
Angel pozabe skozi tri generacije povzema ne le dele lastne družinske kronike, ampak tudi skoraj stoletje dolg konflikt med slovenščino in nemščino na avstrijskem Koroškem. "Jörg Heider je mrtev, njegova politika je minila," pravi Haderlapova. Od tedaj, ko je bil dosežen konsenz glede vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel, se je spremenila tudi drža ljudi, ki so razumeli, da lahko na tem območju sobivata oba jezika.
Roman je bil nagrajen že s priznanjem Ingeborg Bachmann in nagrado Bruna Kreiskyja za politično knjigo leta 2011, ki jo bo pisateljica prevzela 20. aprila na Dunaju iz rok predsednice avstrijskega parlamenta Barbare Prammer in predsednika strokovne žirije ter poslanca Evropskega parlamenta Hannesa Swobode. Roman Angel pozabe je med 25 deli izbrala 19-članska žirija.