Dolenjski knjižni sejem se lahko pohvali z uglednimi literarnimi gosti: lani je bila to Svetlana makarovič, letos pa se bodo pogovarjali z Borisom Pahorjem. Foto: EPA
Dolenjski knjižni sejem se lahko pohvali z uglednimi literarnimi gosti: lani je bila to Svetlana makarovič, letos pa se bodo pogovarjali z Borisom Pahorjem. Foto: EPA
Samostanska knjižnica je najstarejša knjižnica v Novem mestu in datira v konec 15. stoletja ter ima okoli 12.000 knjig. Posebna dragocenost knjižnice so inkunabule. Foto: www.novomesto.si

V Galeriji Krka v Novem mestu nocoj ob 20.00 odpirajo 34. dolenjski knjižni sejem, ki bo trajal vse do petka, 20. maja. Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in novomeška knjigarna Mladinske knjige bodo predstavili letno slovensko knjižno bero, priredili pogovore o knjigi in srečanje mladih piscev.

Dogajanje v novomeški Krkini galeriji do petka v znamenju knjige, v novomeški trgovini Mladinske knjige pa bo po besedah predstavnice trgovine Sonje Črv razstavljena večina od 3500 knjig, ki so pri slovenskih založbah izšle od lanskega do letošnjega maja.

Snovalci Dolenjskega knjižnega sejma več kot tri desetletja ohranjajo tradicijo povezovanja kulture in gospodarstva, v prijetnem okolju knjig, ki so v Sloveniji izšle v minulem letu. V sklopu sejma bodo že 34. leto zapored potekali tudi večeri z izbranimi književnimi ustvarjalci, obljublja predsednik Kulturno umetniškega društva Krka Mitja Pelko.

Ob odprtju sejma bo gost večera tako tržaški pisatelj Boris Pahor. V torek zvečer se bodo ob digitalizaciji renesančne farmakopeje oz. lekarniške knjige Kreutterbuch, ki jo hranijo v novomeškem frančiškanskem samostanu, s knjižničarjem patrom Felicijanom Pevcem, Ines Jerele iz bibliotekarskega raziskovalnega centra Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), direktorico NUK Matejo Komel Snoj in glavnim urednikom Mladinske knjige Mihom Kovačem pogovarjali o knjigah, njihovi dostopnosti in bralnih navadah.

V okviru sejma bodo v četrtek priredili še medobčinsko srečanje mladih piscev osnovnih šol, ki se ga bo udeležila mladinska pisateljica Mateja Blažič. Na sejmu bo razstavljen tudi izbor farmacevtskih knjig iz 16. stoletja, ki jih hranijo v omenjenem samostanu.

Dolenjski knjižni sejem bo od torka do petka odprt med 8. in 20. uro, vse na njem razstavljene knjige pa bodo naprodaj z 10-odstotnim gotovinskim popustom.