Predlogi za jesensko branje v angleščini? Foto: Vine
Predlogi za jesensko branje v angleščini? Foto: Vine
Jhumpa Lahiri, v Londonu rojena ameriška pisateljica indijskega rodu, je za svoj prvenec, zbirko kratkih zgodb Interpreter of Maladies, dobila Pulitzerjevo nagrado, njen prvi roman, Namesake, pa je doživel filmsko ekranizacijo. Roman The Lowland še ni izšel.
Colm Tóibín v Marijinem evangeliju pomete z Marijo kot poosebitvijo brezmadežne spokojnosti, ki jo poznamo iz verske umetnosti, in iz Jezusove matere ustvari kompleksno žensko iz mesa in krvi, ki jo v zadnjih tednih življenja parajo žalost, dvom, skepsa in vztrajno zanikanje "uradne verzije" dogodkov. Sama ni namreč naredila ničesar, da bi ustavila križanje. Bala se je političnega pregona vseh svojih bližnjih in se raje skrila v množici; prav tako ni skušala sneti Kristusovega trupla s križa. "Bila sem tam ... pravite, da je odrešil svet," vrže v obraz piscem evangelijev. "Ni bilo vredno." Foto: EPA

Po besedah predsednika žirije Roberta Macfarlana je bilo glavno merilo žirije pri izbiri finalistov "izvirnost": "Iskanje je bilo naporno in dolgo je trajalo, a mislim, da smo jo našli. Iskali smo knjige, ki preizkušajo meje romaneskne forme. Hoteli smo prave romane romane." Končni dobitnik nagrade v znesku 50 tisoč funtov bo znan 15. oktobra.

V ožji nabor sta se prebila oba (in edina) avtorja iz širšega, ki sta se do zdaj že potegovala za bookerja: najstarejši nominiranec, 67-letni Jim Crace je nominiran za svoj 11. (in po lastnih napovedih zadnji) roman Harvest. ("Upokojitev od pisanja še ne pomeni upokojitve od življenja," je o svoji odločitvi spregovoril za The Independent. "Pomeni pa beg od neizogibne zagrenjenosti, ki je v skoraj vseh primerih končni izid pisateljske kariere.") Na stavnicah bralci trenutno največ možnosti za zmago pripisujejo prav njemu.

Irski avtor Colm Toibin, ki se je za man bookerja potegoval že dvakrat, je nominiran za pičlih sto strani dolg roman (ali pa je novela?) The Testament of Mary, v katerem opisuje Marijino življenje po Jezusovem križanju; prikaže jo kot jezno, zagrenjeno žensko, ki dvomi o božanski naravi svojega sina.

Finalisti za bookerjevo nagrado so:

NoViolet Bulawayo, We Need New Names
Eleanor Catton, The Luminaries
Jim Crace, Harvest
Jhumpa Lahiri, The Lowland
Ruth Ozeki, A Tale for the Time Being
Colm Tóibín, The Testament of Mary

Vse štiri ženske nominiranke so za nagrado nominirane prvič. Med njimi so budistična duhovnica (Ruth Ozeki), članica Odbora za umetnost predsednika Obame (Jhumpa Lahiri) in prvo ime iz Zimbabveja, ki se je kadar koli prebilo na seznam (NoViolet Bulawayo). Najmlajša med njimi je Eleanor Catton, ki bo ob razglasitvi zmagovalca stara šele 28 let. Njen roman, The Luminaires, ki izide ta mesec, je zgodba o duhovih, umoru, tihotapljenju in zarotah, ki se dogaja na ozadju zlate mrzlice na Novi Zelandiji v drugi polovici 19. stoletja.

31-letna NoViolet Bulawayo velja za eno izmed "vročih" novih literarnih imen. V svojem literarnem prvencu skozi oči 10-letne protagonistke Darling opisuje življenje v barakarskem afriškem predmestju in osvetljuje grozljivo nepravičnost neenakosti v svetovnem merilu. (Nazadnje je prvenec nagrado domov odnesel leta 2008, in sicer je bil to Aravind Adiga z romanom The White Tiger.)

Japonsko-ameriška pisateljica Ruth Ozeki je napisala nekonvencionalen roman A Tale for the Time Being, pripoved o ženski, na katero ima globok vpliv dnevnik Hello Kitty, ki ga najde naplavljenega na obali.

Lahko kdo ponovi uspeh Hilary Mantel?
Nagrada man booker prize, ki letos praznuje 45 let od ustanovitve, je namenjena promociji kakovostne literature izpod peres avtorjev iz Velike Britanije, Irske in dežel Commonwealtha. Lani je nagrado prejela Hilary Mantel za delo Bring up the Bodies, ki je obenem postala prva ženska in prva Britanka, ki je nagrado dobila dvakrat.

Letos so podelili tudi bienalnega mednarodnega man bookerja, vrednega 60.000 funtov (70.000 evrov). Prejela ga je ameriška pisateljica Lydia Davis za roman The End of the Story.