Posebno poglavje Gasparijeve umetnosti so njegove razglednice, tudi propagandne, ki so izhajale med vojno. Foto:
Posebno poglavje Gasparijeve umetnosti so njegove razglednice, tudi propagandne, ki so izhajale med vojno. Foto:
Ivan Sivec
Podatke iz slikarjevega življenja je strnil v povest. Foto: RTV SLO

Avtor prve, ki nosi podnaslov Povest o Gasparijevem življenju ter dokumentarno gradivo, je pisatelj Ivan Sivec, drugo, podnaslovljeno Gasparijeve razglednice, ilustracije in jaslice, pa je napisal Marjan Marinšek, poznavalec Gasparijevega dela ter zbiralec njegovih razglednic in knjig.

Od rojstva do zadnje razstave
Po Sivčevih besedah je sicer na voljo že veliko gradiva o Gaspariju, vendar gre predvsem za faktografsko gradivo o njegovem delu, manj pa je znanega o njegovem življenju. Kot je zapisal v uvodu knjige, je v vseh do zdaj objavljenih delih premalo poudarka na Gasparijevi mladosti, vstopanju v življenje, slikarskih začetkih, zlati pa na vlogi Gasparijevega kamniškega mecena Josipa Nikolaja Sadnikarja.

Sivec je pojasnil, da je o slikarju veliko izvedel od ljudi, ki so ga poznali, predvsem od Sadnikarjev iz Kamnika. Demeter Sadnikar mu je denimo tudi posodil pisma, ki jih je Gaspari pisal Sadnikarjem, veliko podatkov pa je pridobil tudi od Jožeta Medena iz slikarjevega rojstnega Selščka. Dobljene informacije je, kot je dejal, "zgnetel v povest, ki osvetljuje umetnikovo življenje od rojstva do njegove zadnje razstave v Narodni galeriji v Ljubljani". Povesti je dodano še poglavje Po Gasparijevih sledeh, ki prinaša dokumentarno gradivo.

Zbirka malce drugačnih Gasparijevih del
Avtor druge knjige Marjan Marinšek se, kot pravi, z Gasparijem ukvarja, odkar pomni. Že kot otroku so se mu v zavest zasidrale Gasparijeve razglednice, ki so jih hranili doma. Do danes je, kot se je pohvalil, uspel zbrati že vse, kar jih je umetnik ustvaril, v svoji zbirki pa ima tudi precej knjig in drugih tiskov, ki jih je z ilustracijami opremil Gaspari. Kot je poudaril, je Gasparijev opus na področju knjige velikanski, zato še vedno odkriva nove in nove primerke.

V knjigi so predstavljene Gasparijeve razglednice in voščilnice, ilustracije in tiski ter ilustrirane knjige. Posebno poglavje je posvečeno Gasparijevim narodnim jaslicam, ki so posebnost, saj so figure oblečene v slovenske narodne noše, kot sveti trije kralji pa so upodobljeni jugoslovanski kralji, je še pojasnil Marinšek.