Knjige
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 15 glasov Ocenite to novico!
Ted Hughes in Sylvia Plath
Viharna in nesrečna ljubezen Sylvie Plath in Teda Hughesa še leta po smrti obeh fascinira literarne zgodovinarje. Poročila sta se leta 1958; Sylvia je z leti vse težje usklajevala svoje literarne ambicije z življenjem gospodinje in senco v očeh kritiške javnosti precej uspešnejšega moža.
Sylvia Plath
Pesnico je zaznamovala vrsta globokih biografskih zarez: zgodnja izguba očeta, gospodovalnost matere, dušeči oklep družbenih vlog v ameriški povojni družbi, sla po popolnosti, iskanje samopotrditve skozi literaturo, poroka, rojstvo dveh otrok in odhod moža - ambicioznega pesnika, vse skupaj pa se je žalostno končalo s samomorom pri tridesetih letih. Foto: Wikipedia
Sylvia Plath: Stekleni zvon
Plathova je le dva tedna pred smrtjo izdala tudi svoj edini roman, Stekleni zvon (The Bell Jar), ki ga marsikateri literarni kritiki štejejo za prvi ameriški feministični roman in je imel gromozanski vpliv na celo generacijo ženskih pisateljic. Foto: Mladinska knjiga

Dodaj v

Skrivnostna pisma, ki naj bi razkrila tragično resnico zakona Sylvie Plath

Nobena skrivnost ni, da njun zakon ni bil srečen
16. april 2017 ob 18:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sylvia Plath je v pismu svoji terapevtki zapisala, da jo je Ted Hughes pretepel le dva dni, preden je doživela splav. Korespondenca, ki razkriva skrivnosti intimnega življenja dveh velikih pesnikov, se je znašla v središču pravniške bitke.

V štirinajstih pismih naj bi ena največjih ameriških pesnic vseh časov "razkrila telesno nasilje in psihično zlorabo, ki ji ju je prizadel njen mož", ter tako na novo definirala razmerje med antologijskima umetnikoma. Pisma, če bodo kdaj dostopna javnosti, bodo najbrž zanimala tudi številne biografe pesnice, ki pogosto opozarjajo na čustveno nasilje, ki ga je bila deležna od moža. Prav to, in pa pesnikovi pogosti skoki čez plot, naj bi bilo eden od razlogov za Sylvijin samomor.

Sylvia Plath si je življenje vzela februarja 1963; stara je bila samo 30 let. Otrokoma, ki sta v tem času spala v sosednji sobi, je na mizi še pustila zajtrk.

Pisma je Plathova pošiljala svoji terapevtki, dr. Ruth Beuscher, ki jo je začela zdraviti leta 1953 in s katero sta bili takrat že tesni zaupnici. Prav Beuscherjeva je bila model za doktor Nolanovo, zdravnico v semiavtobiografskem romanu Stekleni zvon.

V temo zaviti zadnji meseci
Prvo pismo je datirano v leto 1960, zadnje pa tri leta kasneje, le teden dni pred pesničinim samomorom. V resnici literarni zgodovinarji o zadnjih mesecih Sylvie Plath ne vedo skoraj ničesar, saj je Ted Hughes po tragediji uničil zadnji zvezek njenih dnevnikov, po lastnih besedah zato, da bi njuna otroka obvaroval pred vsebino. Terapevtka, ki je o Hughesu govorila kot o "zlobnem moškem", je pred smrtjo leta 1999 zatrdila, da je vsa pesničina pisma zažgala.

Za zdaj se moramo zanašati na posredna poročila
Pa to morda le ni bilo res: akademikinja Harriet Rosenstein zdaj trdi, da ji je zdravnica pisma predala, da bi jih lahko uporabila kot del raziskav za svojo knjigo. Javnost je zanje izvedela šele prejšnji mesec, ko je Rosensteinova poskusila pisma po posredniku za 875 tisoč dolarjev prodati na sejmu antikvariatov v New Yorku. "Korespondenca utrjuje status Plathove kot feministične ikone in z njenimi besedami načne travmo družinske zlorabe," je bilo zapisano v prodajnem katalogu.

"Gre za 45 strani pesničine pisave," je ta posrednik pojasnil za britanski The Telegraph. "Prvi del ni zelo zanimiv. Piše o Angliji, njihovi hiši, srečanju s T. S. Eliotom. Ko se je zakon nakrhal in je odkrila Hughesovo nezvestobo, pa korespondenca postane zelo dramatična in zelo osebna."

Iz druge roke je tako zdaj pricurljalo v javnost, da pesnica popiše, kako jo je mož pretepel, le malo kasneje pa je izgubila otroka. Bojda piše tudi, da si je Hughes želel, da bi bila mrtva.

Pisma so bila iz prodaje umaknjena, ko je pravno posredovala univerza Smith iz Massachusettsa, alma mater Sylvie Plath. Prepričani so, da dokumenti, če so pristni, sodijo v njihovo zbirko.

"Šokantno in absurdno"
Ted Hughes je umrl leta 1998, preživela ga je starejša hči iz zakona s Sylvio, Frieda Hughes. Poetova vdova Carol je v zvezi z najnovejšimi vestmi podala tudi uradno izjavo: "Trditve, ki naj bi jih Sylvia Plath izrekla v neobjavljenih pismih o tem, da jo je mož pretepel dva dni pred spontanim splavom, so za vsakogar, ki je poznal Teda, v enaki meri šokantne in absurdne. Dopisovanje med terapevtom in pacientom je gotovo ena najbolj zasebnih reči, kar jih je, in v tem primeru gre za domnevne trditve osebe, ki je bila v globokih bolečinah zaradi očitnega razpada zakona."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
evaevi
# 16.04.2017 ob 20:19
joj, snežinkica, tole pa ne izpade ravno kot komentar izobražene družboslovke
HOR
# 16.04.2017 ob 21:42
Kakorkoli že, tragično. Punca je bila potrebna boljšega zdravljenja in ljubezni.
Scotsman
# 16.04.2017 ob 23:18
Žrtve zlorab inteligentnih psihopatov navadno niso inteligentne psihopatke (ne, ne, te se ne dajo in niso od muh), temveč bolj ali manj blago avtistične submisivne sentimentalne lepotice. Žal že velikokrat videna tragična zgodba ... :(
janezvalva
# 16.04.2017 ob 20:27
vesele praznike!
pašeresje
# 16.04.2017 ob 21:44
Rosensteinova poskusila pisma po posredniku za 875 tisoč dolarjev prodati na sejmu antikvariatov v New Yorku.

A ni zanimiva podobnost s člankom of Gvelfskem zakladu

spet so imeli prste vmes pripadniki določenega od Boga izbranega naroda...
hexen
# 17.04.2017 ob 11:04
nuLanuLa
# 16.04.2017 ob 21:27
@Snežinkica - isto razmišljam. Vsak kroji svojo usodo. Vsak je odgovoren za svoje življenje in svoja dejanja.


Freud je že zdavnaj dokazal nasprotno. Nekaj procentov tvojega življenja je pod tvojo zavedno oblastjo, vse ostalo je nezavedno in izven naših moči.
kiliboy
# 17.04.2017 ob 00:21
elKartel
Prav si imel samo zato, ker me ni bilo doma. O članku pa lahko samo rečem, da tema, ki jo obravnava, je zelo težko dokazljiva. Okej, korespondenca že, kako je bilo v resnici, pa vesta samo onadva.

Uživajte in vesele praznike, kolikor jih je še.
Scotsman
# 16.04.2017 ob 23:46
Ena za Sylvio in njej podobne ...
fah-q
# 17.04.2017 ob 00:42
kakšna je poanta (razen seveda zaslužka lastnice pisem) teh člankov?
el CARTEL
# 16.04.2017 ob 22:06
takoj ko sem prebral naslov sem vedel da bo Snežinkica prvca komentirala.
kdo bi rekel, imel sem prav
nuLanuLa
# 16.04.2017 ob 21:27
@Snežinkica - isto razmišljam. Vsak kroji svojo usodo. Vsak je odgovoren za svoje življenje in svoja dejanja. Človek je po moje toliko velik iz kolikor velikega sranja se potegne. Tudi jaz bi lahko že parkrat v življenju obupal in krivdo zvalil na okolico, sistem in druge. Ma je zmagala trma in zavest, da imam le eno življenje, ki mi ga nihče ne more vzeti.
Snežinkica
# 16.04.2017 ob 18:38
"Korespondenca utrjuje status Plathove kot feministične ikone in z njenimi besedami načne travmo družinske zlorabe," je bilo zapisano v prodajnem katalogu.

Z vsem spoštovanjem do SP ampak kako je lahko nekdo feministična ikona, če še lastnega življenja ne zmore porihtati in prenaša ter se posledično celo ubije zaradi nekega brezveznega, nasilnega tipa.
Kazalo