Bernardini se je od avgusta 2016 pa vse do aretacije izdajal za več sto različnih oseb iz založniškega sveta, za katere je seveda ustvaril lažne naslove e-pošte. Domene so bile na prvi pogled enake domenam legitimnih založnikov, spremenjena je bila le črka ali dve. V elektronski pošti je črko
Bernardini se je od avgusta 2016 pa vse do aretacije izdajal za več sto različnih oseb iz založniškega sveta, za katere je seveda ustvaril lažne naslove e-pošte. Domene so bile na prvi pogled enake domenam legitimnih založnikov, spremenjena je bila le črka ali dve. V elektronski pošti je črko "m" na primer zamenjal s črkama "rn" – tako je lahko imel domeno sirnonandschuster, ki je bila na prvi pogled podobna domeni simonandschuster. Foto: EPA

Bernardini, ki je bil v Londonu zaposlen pri založbi Simon & Schuster, je prek spletne pošte oponašal agente in založnike ter v njihovi koži pisatelje (ali njihove agente) prosil za rokopise novih del.

Sorodna novica Filippo Bernardini priznal krivdo: ukradel več kot tisoč rokopisov še neizdanih romanov

Kazen še ni bila določena
Bernardini je ob aretaciji najprej trdil, da je nedolžen, na sojenju pa krivdo priznal in privolil v zahtevo, da bo povrnil škodo v vrednosti 88 tisoč dolarjev. Zločin kraje identitete sicer lahko s seboj prinese do 20-letno zaporno kazen. Sodbo bodo obtožencu predvidoma izrekli 5. aprila.

Hotel je biti izbranec
Založništvu posvečena spletna stran The Bookseller zdaj povzema Bernardinijeve besede, navedene v sodnih spisih: poudaril je, da pridobljenih rokopisov nikoli ni objavil na spletu ali kako drugače širil, "hotel pa jih je tesno stisniti k sebi in biti eden od redkih izbrancev, ki lahko v njih uživajo pred komer koli drugim, še preden bodo pristali v knjigarnah".

V svoji izjavi Bernardini prizna še, da je z avtorji, med katerimi so bili denimo Sally Rooney, Ian McEwan in Margaret Atwood, med branjem "čutil globoko in posebno vez, kot da sem urednik te knjige".

Na vprašanje, kako in zakaj se je sploh lotil tovrstne prevare, je Italijan odgovoril, da je v svoji službi videl, kako rokopisi "krožijo med uredniki, agenti in literarnimi izvidniki, včasih pa celo s posamezniki, ki niso iz vrst te industrije". Vprašal se je, zakaj ne bi mogel biti sam del tega kroga.

"Postalo je obsedenost"
Med avgustom 2016 in januarjem 2022, ko je bil aretiran, se je Bernardini izdajal za več sto različnih oseb iz sveta založništva ter v "njihovem" imenu razpošiljal e-pisma. "Nekega dne sem ustvaril lažen e-naslov za nekoga v industriji in s tega naslova pisal nekomu drugemu, ki ga poznam, ter prosil za izvod rokopisa pred uradno izdajo. Pisal sem v slogu in z besediščem, ki so ga uporabljali moji nekdanji kolegi. Ko mi je prvič uspelo, je to početje zame postalo kompulzivno, obsedenost."

Travmatično otroštvo in pobeg h knjigam
V izjavo za sodne dokumente je obtoženec zapisal še, da se zaveda, kako "nezaslišana, neumna in zgrešena so bila dejanja, s katerimi bo za vedno povezan". Njegova odvetnica je v izjavi zapisala še, da je Bernardini odraščal kot osamljen, šikaniran, istospolno usmerjen fantič v konservativnem delu Italije; knjige so bile takrat njegova edina uteha. To, da je bil zdaj razkrinkan, osramočen in "bolj ali manj za vedno izključen iz založniške industrije", je zanj še posebej boleče, češ da "se je od nekdaj hotel počutiti kot insajder v založništvu".