Nov slovenski prevod ne več tako novega, a ključnega Murakamijevega romana, bo na policah knjigarn od 25. avgusta naprej. Foto: EPA
Nov slovenski prevod ne več tako novega, a ključnega Murakamijevega romana, bo na policah knjigarn od 25. avgusta naprej. Foto: EPA
Roberto Saviano je tisti italijanski literarni zvezdnik, ki se mora zaradi odmevnosti knjige Gamora skrivati in potovati s spremstvom. V svoji drugi veliki raziskavi se je lotil narkomafije in njenega obvladovanja sveta. Foto: Mladinska knjiga
John Green je mlade bralce tudi pri nas navdušil z ganljivim romanom Krive so zvezde. Zdaj bo v slovenščini izšel še Kdo si, Aljaska? (Looking for Alaska). Foto: Amazon

Prevod Murakamijevega najnovejšega romana - Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova romarska leta - pri Mladinski knjigi, ki je izdala tudi Kroniko, obljubljajo v kratkem, predvidoma v februarju naslednjega leta.

Iztok Ilc, ki je roman v slovenščino prevedel iz japonskega izvirnika - prevod v angleščino je bil namreč skrajšan - je v njem zaznal več vzporednic z že prevedenim delom 1Q84. Oba se dogajata isto leto, imata glasbeni avizo, govorita o izgubljenih dušah, ki se iščeta in ne moreta najti, dotakneta se vprašanja fanatizma: v 1Q84 verskega, v tem primeru političnega. Knjiga je, kot je dejal na današnji predstavitvi, nekoliko posebna v Murakamijevem opusu, ker so vse teme, ki se jih loteva, "za pikico bolj zaostrene".

Kronika ptiča navijalca je roman v treh delih, v japonščini je izšel v treh zvezkih v letih 1994 in 1995. Z romanom je po besedah urednice Darje Marinšek dokončno prepričal kritike doma in v tujini ter zanj dobil japonsko literarno nagrado. Pripoved združuje več zgodb, ki se prepletajo in stkejo. Glavni junak je 30-letni poročen moški. Nekega dne paru izgine maček, kar mož dojame kot zloveščo napoved, in res: kmalu zatem izgine še njegova žena.

V vzporednih zgodbah se Murakami dotakne različnih tem, v vsaki pa se po besedah Marinškove skriva košček sestavljanke, ki jih mora junak povezati, če hoče najti ženo. Kot so zapisali pri založbi, je Kronika ptiča navijalca izvrstna študija o odtujenosti v sodobnem svetu, a tudi zgodovinski roman in detektivka.

Izraelski zgodovinar o zametkih človeštva
Do konca letošnjega leta bo Mladinska knjiga izdala še približno 100 novitet, je povedal glavni urednik Bojan Švigelj. Med njimi je še posebej izpostavil uspešnico izraelskega zgodovinarja Yuvala Noaha Hararija Sapiens: Kratka zgodovina človeštva, ki so jo prodali že v več kot 20 držav. V slovenščini bo izšla v prvi polovici septembra, 23. septembra pa bo avtor v Cankarjevem domu predaval o zgodovini človeka, sreči in prihodnosti.

V svojem delu je Harari opisal ves razvoj homo sapiensa, edine človeške vrste, ki si je podredila vse druge, saj je pred 100.000 leti Zemljo naseljevalo vsaj šest človeku sorodnih vrst. V njem po urednikovih besedah tudi špekulira, kaj se glede na projekte na področju umetne inteligence lahko zgodi v prihodnosti.

Izšlo pa je že novo delo Roberta Saviana Ničničnič, v katerem se je razpisal o trgovini s kokainom, prav tako nova knjiga ilustrirane poezije, tokrat Kajetana Koviča z naslovom Labrador. V zbirki Kondor bo izšel izbor pesmi Toneta Pavčka, o zgodovini gulagov pa bo govorila knjiga Anne Applebaum Gulag, ki bo objavljena septembra. V nekaj dneh bo izšla tudi nova Bridget Jones z naslovom Nora na fanta.

Na področju mladinskega leposlovja je urednica Alenka Veler izpostavila prvenec Kdo si, Aljaska? Johna Greena, ki je bralce že navdušil z romanom Krive so zvezde, in tri kratke zgodbe z naslovom Vitez sedmih kraljestev Georgea R. R. Martina, avtorja uspešne serije Igra prestolov.

Večne Svetlanine pravljice
Najmlajšim bralcem po besedah urednice otroškega leposlovja Irene Matko Lukan pripravljajo antologijo pravljic Svetlane Makarovič, ki so jo pod naslovom Zlata mačja preja posvetili avtoričini 75-letnici. V njej bodo pravljice, kot so Sapramiška, Pekarna Mišmaš, Škrat Kuzma in Sovica Oka, pospremljene z ilustracijami različnih avtorjev. Ob enakem jubileju ilustratorke Jelke Reichman bo izšla slikanica s pesmimi o živalih po njenem izboru, novo slikanico pa pripravljata tudi avtorja Močvirnikov Peter Škerl in Barbara Simoniti.

Na področju priročnikov je mogoče pričakovati knjigo o šivanju in prevod uspešnice Kuhajmo zdravo.