Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Sorodna novica Bronja Žakelj: Družba zavrača nesrečne, žalostne, bolne, stare

Festival svetovne književnosti bo gostil nekaj največjih imen svetovne in hrvaške književnosti, piše na spletni strani hrvaške založbe Fraktura, ki festival organizira.

V več programih se bo predstavilo približno 50 avtorjev iz petnajstih držav s treh celin, a njihova imena kot tudi natančni program festivala bodo objavili pozneje. V fokusu letošnjega festivala bo slovenska književnost, napovedujejo organizatorji.

Glede na dosedanjo festivalsko prakso predstavljanja pisateljev, katerih knjige so pred kratkim izšle v hrvaškem prevodu, je mogoče v Zagrebu med drugimi pričakovati Bronjo Žakelj in Zorana Predina.

Sorodna novica Zoran Predin: "Pisatelj je v nasprotju s kantavtorjem pravi svobodnjak."

Posebej bodo predstavili belorusko književnost in njene avtorje, med katerimi so mnogi nasprotniki režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. V fokusu festivala bo tudi stota obletnica delovanja francoskega inštituta v Zagrebu, še pravijo organizatorji.

Razstava hrvaških likovnih umetnikov
Festivalski programi bodo potekali na več lokacijah po mestu. Poleg literarnega programa napovedujejo tudi gledališki predstavi ter tradicionalno razstavo hrvaških likovnih umetnikov. Predstavili se bodo z deli, ki so jih navdihnila literarna dela festivalskih gostov.

Med pokrovitelji dogodka, ki se bo dogajal med slovenskim predsedovanjem Svetu EU-ja, je tudi slovensko veleposlaništvo v Zagrebu. Slovesno odprtje bo 5. septembra na poletnem odru hrvaške radiotelevizije (HRT), spremljati ga bo mogoče v neposrednem prenosu na programu hrvaške televizije (HTV), so izpostavili.

Festival bo potekal med 5. in 11. septembrom.