Enciklopedija Slovenije po navedbah založbe pokriva vsa področja in bo najbolj celosten prikaz slovenskega naroda ter njegove domovine. Foto: BoBo
Enciklopedija Slovenije po navedbah založbe pokriva vsa področja in bo najbolj celosten prikaz slovenskega naroda ter njegove domovine. Foto: BoBo
Slovenika
Čeprav je osnovo za delo predstavljalo 16 zvezkov Enciklopedije Slovenije, v založbi poudarjajo, da je Slovenika le prenovljena različica enciklopedije. Doslej jo je kupilo 3.600 posameznikov in 36 knjižnic. Foto: RTV SLO
Slovenika
Izvoda Slovenike so ob predstavitvi dela izročili Milanu Kučanu in Francetu Bučarju. Foto: BoBo
Izšla je nacionalna enciklopedija Slovenika

Knjigi, ki sta izšli pri Mladinski knjigi, sta po besedah predsednika uprave založbe Petra Tomšiča najcelovitejše spričevalo slovenske identitete. Osnova za delo je bila po besedah glavnega urednika Slovenike Martina Ivaniča prva Enciklopedija Slovenije, vendar so veliko gesel napisali na novo, precej pa so jih tudi opustili.
Obseg je namreč močno skrčen, z nekoč 16 na dve knjigi, razlog pa je tudi vsebinski. V zadnjih letih "smo bili namreč deležni številnih novih pogledov in spoznanj tako v znanosti, razvoju kot tudi na področju zgodovine". "Tako novost ni le v novih geslih, pač pa tudi v njihovi koncepciji, selekciji in prezentaciji," je poudaril. Nova nacionalna enciklopedija tako vsebuje 7.961 gesel, 1.118 fotografij, 991 portretov, 207 preglednic in 68 zemljevidov.
2.000 imen, vrednih zapisa v slovensko enciklopedijo
'Občutljivo poglavje' je bila izbira osebnosti, na koncu so se v uredniškem izboru, ki ga je poleg Ivaniča sestavljalo še deset urednikov leksikografov, odločili za izbor 2.000 osebnim imen. Izbor obsega le izjemne posameznike, ki so bili bodisi ustanovitelji nečesa pomembnega, poskrbeli za velik preboj na nekem področju, pustili za seboj obsežen opus, prejeli najvišje nacionalno priznanje ali pa bili prepoznavni v tujini, je povedal Ivanič. Pri delu so sodelovali z več kot 100 priznanimi slovenskimi strokovnjaki z vseh področij in s številnimi referenčnimi ustanovami.
Strokovnemu uredniškemu odboru je predsedoval akademik Matjaž Kmecl, ki meni, da je bil skrajni čas za novo nacionalno enciklopedijo, ker je bila prejšnja že močno zastarela, saj so jo začeli pisati "še globoko v jugoslovanskem sistemu".
Očitke, da naj bi bila Slovenika "le prenovljena različica enciklopedije, ki jo bodo kupile le knjižnice, plačali pa davkoplačevalci", glavni urednik pri Mladinski knjigi Miha Kovač zavrača. Poudarja, da se je zgodilo prav nasprotno. Doslej je Sloveniko kupilo kar 3.600 posameznikov in le 36 knjižnic, kot je še dodal, pa je v nasprotju z Enciklopedijo Slovenije izšla brez državne finančne pomoči.
Tudi to delo izhaja ob 20-letnici samostojnosti in zato so izvoda Slovenike izročili prvemu predsedniku republike Milanu Kučanu in Francetu Bučarju kot eni vodilnih osebnosti slovenske osamosvojitve.

Izšla je nacionalna enciklopedija Slovenika