Leta 2013 se je med Slovenci za 20 odstotkov zmanjšal nakup knjig v primerjavi z letom 2012, zmanjšujejo se javna sredstva za nakup knjig za javne knjižnice, s tem pa pada tudi knjižnično nadomestilo za avtorje. Foto: BoBo
Leta 2013 se je med Slovenci za 20 odstotkov zmanjšal nakup knjig v primerjavi z letom 2012, zmanjšujejo se javna sredstva za nakup knjig za javne knjižnice, s tem pa pada tudi knjižnično nadomestilo za avtorje. Foto: BoBo
Slovenski dnevi knjige na Kongresni trg prinašajo sejemski vrvež, bralcem lažjo pot do knjig in bogat spremljevalni program. Foto: BoBo

Prireditev tudi letos ne bo omejena le na Ljubljano, saj bodo dnevi knjige potekali tudi v Mariboru, Celju, Kopru, Novem mestu, Sežani, Logatcu, Ormožu, Lenartu in Gornji Radgoni.

Slavnostno odprtje 19. slovenskih dnevov knjige je bilo ob 11.00 na Kongresnem trgu, kjer so razglasili nagrajence natečaja revije Sodobnost in pisateljskega društva za najboljšo kratko zgodbo in esej. Knjižne stojnice, ki bodo ponujale popuste, bo pospremil program s predstavitvami novosti, gosti iz tujine, literarnimi sprehodi za najmlajše, literarnimi kvizi ter pogovori med avtorji in njihovimi bralci. Dnevi knjige se bodo sklenili 18. aprila.

Gosta iz Italije
V osrednjem programu, Avtor in njegov bralec, se bo predstavilo pet parov ustvarjalcev, letošnja novost pa je sklop Babilon, ki bo omogočil srečevanje različnih jezikov. Ob tem bosta Ljubljano obiskala italijanska literata Eros Olivotto in Adriana Gloria Marigo, predstavili se bodo tudi avtorji, ki so prispevali dela za Antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji.

V Mariboru o tabujih
V Mariboru, kjer dnevi knjige potekajo že od sobote, jih bodo uradno odprli ob 13.00 v univerzitetni knjižnici. Letošnji dnevi, za Maribor 17. po vrsti, se osredotočajo na tabuje v sodobni slovenski književnosti, osrednji gost pa bo Goran Vojnović, ki bo poosebljal leitmotiv festivala - tabuje v literaturi in njihovo podiranje.

Slovenski dnevi knjige potekajo pred 23. aprilom, ki ga je organizacija Unesco razglasila za svetovni dan knjige. Namenjen je promociji branja, založništva ter zaščiti intelektualne lastnine in avtorskih pravic.

Letos se bo dan podaljšal v noč
Zamisel o prazniku knjige izvira iz Katalonije, po vzoru več držav pa bo letos tudi Slovenija prvič organizirala Noč knjige, ki bo branje in knjigo slavila pozno v noč. Še zadnje podrobnosti o praznovanju, ki se mu je pridružilo že 73 krajev po državi in v zamejstvu, bodo podrobneje predstavili prav med Slovenskimi dnevi knjigi. Več o noči knjige boste našli tukaj.

"Knjižni" filmski maraton na TV Slovenija
Projektu Noč knjige se pridružuje tudi TV Slovenija, ki bo ob tej priložnosti predvajala filme, posnete po literarnih predlogah. Predvajani bodo naslednji filmi: Zloglasen (Truman Capote), Labirint (Kate Mosse), Umirajoča žival (Phillip Roth) ter Svet je velik in rešitev je za vogalom (Stephan Komandarev).