Frédéric Beigbeder Ljubljano obiskuje ob izidu romana Oona in Salinger, ki je prepoznan kot avtorjevo zrelo delo in kritiško dobro sprejet doma in v tujini. Literarno srečanje s francoskim pisateljem se bo zgodilo v soboto, 28. 11., ob 18.00 v Klubu Cankarjevega doma. Foto: EPA
Frédéric Beigbeder Ljubljano obiskuje ob izidu romana Oona in Salinger, ki je prepoznan kot avtorjevo zrelo delo in kritiško dobro sprejet doma in v tujini. Literarno srečanje s francoskim pisateljem se bo zgodilo v soboto, 28. 11., ob 18.00 v Klubu Cankarjevega doma. Foto: EPA
Jacques Rancière
Rancière bo v sklopu sejma predaval v četrtek, 26. novembra, v Linhartovi dvorani, njegovemu delu pa bo posvečena tudi mednarodna konferenca Estetski režim umetnosti: Razsežnosti Rancierove teorije. Foto: EPA
Knjige
V sklopu sejma se bo na 84 stojnicah predstavilo 73 založb in 33 malih založnikov. Foto: BoBo
Slovenski knjižni sejem
Med novostmi sejma je tudi nova likovna podoba, za katero so si organizatorji izposodili junaka Mikija Mustra Lakotnika in Trdonjo. Foto: http://www.knjiznisejem.si/

Osrednji poudarek festivala namenjajo odprtosti, predvsem ob aktualnem dogajanju po svetu in petkovih terorističnih napadih v Parizu, zaradi česar je Francija kot gostja pridobila aktualnost.

Rancière, ki prihaja v Slovenijo, pa bo ob izidu knjige Aisthesis: Prizori iz estetskega režima umetnosti predaval v četrtek, 26. novembra, v Linhartovi dvorani, sledil bo pogovor z njim. Filozofu bo posvečena tudi mednarodna konferenca na temo Estetski režim umetnosti: Razsežnosti Rancièrove teorije, v Slovenski kinoteki pa bodo na ogled filmi, ki obravnavajo njegovo delo. Bruckner se v Ljubljani ustavlja ob izidu slovenskega prevoda avtobiografskega romana Pridni sinko. Beigbeder, ki ga slovenski bralci dobro poznajo po delih 2999, Ljubezen traja tri leta in Windows on the world, pa ob slovenskem prevodu romana Oona in Salinger.


Podrobnejši program festivala najdete tukaj.


Beatbox poezija za radovedneže

Poleg najbolj pričakovane trojice se bodo sejma udeležili tudi drugi francoski gostje, ki bodo sodelovali na Založniški akademiji in drugih dogodkih. Med drugim bodo pripravili druženja z gosti, projekcije francoskih animiranih filmov in večer beatbox poezije za radovedneže.

Prakso internacionalizacije nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje. V letu 2016 nameravajo v središče postaviti Istro kot regijo, leto zatem pa Nemčijo v navezavi na kandidaturo Slovenije kot častne gostje knjižnega sejma v Frankfurtu.

Prvič bo v sklopu knjižnega sejma potekal Cicifest, festival, namenjen otrokom do desetega leta starosti. Postavili bodo Cicigrad, številne delavnice ter gostili gledališke in lutkovne predstave. Obiskovalci Cicifesta se bodo družili z avtorji knjig za mlade, kot so Anja Štefan, Boris A. Novak in Niko Grafenauer, in se zabavali z ambasadorjem Cicifesta Primožem Suhadolčanom, ki je spisal festivalsko poslanico. Milan Dekleva je podpisal festivalsko himno.

Sejem bo širil meje tudi zunaj zidov Cankarjevega doma. Nejc Gazvoda bo, denimo, obiskal brezdomce na Metelkovi, Andrej E. Skubic Zavod za usposabljanje invalidne mladine Kamnik (CIRIUS), pesnica Cvetka Bevc pa Zavod za prestajanje kazni zapora Ig.


Podrobnejši program mednarodne konference ob obisku Jacquesa Rancièra najdete tukaj.

Založniška akademija bo znova odprla aktualne teme v založništvu, podobno aktualni bodo Debatne kavarne in Forum za obiskovalce. Pestro dogajanje bo še na odru Društva slovenskih pisateljev, v goste sejma pa ponovno prihaja KulinArfest, ki bo kuho tokrat združil s poezijo. Sejemsko dogajanje bo letos prvič v živo spremljal tretji program Radia Slovenija Ars, drugič pa bodo podelili veliko sejemsko nagrado knjiga leta 2015. Nominiranci so že znani, o zmagovalcu bodo tudi letos odločili obiskovalci sejma.

Med knjigami od jutra do poznih večernih ur
Knjige bodo letos zložene na 84 stojnicah, na katerih se bo predstavljalo 73 založb in 33 malih založnikov. Vrata bo sejem odprl v torek, 24. novembra, ko bodo, kakor običaj veleva, razglasili prejemnika Schwentnerjeve nagrade, zapira jih v nedeljo, 29. novembra. Za širšo javnost bo nato sejem odprt od srede naprej, v četrtek in petek celo do 22. ure, v tem času pa ponudil 277 dogodkov.