Lani je bilo zaradi svetovnega prvenstva v nogometu veliko knjig posvečenih prav temu športu. Foto: EPA
Lani je bilo zaradi svetovnega prvenstva v nogometu veliko knjig posvečenih prav temu športu. Foto: EPA
Slavoj Žižek
V Leipzigu bo Slovenijo zastopal tudi naš najbolj znan filozof.
Aleš Šteger
Programski vodja predstavitve je Aleš Šteger. Foto: RTV SLO

Na ministrstvu za kulturo si želijo tudi, da bi Slovenija dobila kar največ povezav s tujino. Za to se bodo trudili tudi priznani slovenski avtorji, katerih dela so že prevedena v nemščino: Florijan Lipuš, Drago Jančar, Brina Svit, Suzana Tratnik, Uroš Zupan, Tomaž Šalamun, Mojca Kumerdej, Aleš Čar in Aleš Šteger, Slovenijo pa bo v Leipzigu zastopal tudi Slavoj Žižek.

Slovenski avtorji bodo na knjižnem sejmu sodelovali tudi na branjih, okroglih mizah in pogovorih. Do zdaj najavljeni temi, ki se ju bodo slovenski in tuji književniki lotili na najstarejšem knjižnem sejmu v Evropi, sta Jezikovne delikatese, Kaj se potemtakem dogaja z Mitteleuropo? in Literarni uspehi onstran in tostran maternega jezika, slogan Slowenien: die dichteste Dichtung pro m2 pa bo slovenske književnike in njihove kolege iz drugih držav spodbujal h "kontekstualizaciji" slovenske literature.

Stojnico bo odprl Simoniti
Predstavitev slovenske književnosti, ki jo bo na leipziški knjižni sejem pospremil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, je v rokah Študentske založbe, ki je nalogo dobila na razpisu. Programski vodja Aleš Šteger napoveduje, da bodo opozorili predvsem na posebnosti in številčnost kakovostnih pisateljev, s katerimi se lahko pohvali Slovenija. V Nemčiji sta sicer najbolj znana Jančar in Žižek.

Več kot 30 držav, med njimi častna gostja Slovenija
Sejem, na katerem bo Slovenija letos častna gostja, je v Ljubljani podrobneje predstavil njegov direktor Oliver Zille, ki je povedal, da je lani na razstavišču Novo sejmišče sodelovalo 2.162 razstavljavcev iz več kot 30 držav. Na sejmu vsako leto predstvijo okoli 30.000 novih naslovov z nemškega govornega območja, pomebno vlogo na njem pa imajo vedno tudi manjše srednjeevropske književnosti.

Branje med friziranjem
Organizatorji sejma so prepričani, da so najboljša reklama za literate avtorji sami, zato jih vsako leto povabijo celo kopico. Ti se med drugim predstavljajo tudi na največjem evropskem literarnem festivalu Leipzig bere, ki na branja vabi tudi na tako nenavadna prizorišča, kot so frizerski saloni.