Novi novomeški bibliobus bo popotovanje po Dolenjski in Beli krajini začel v ponedeljek. Foto: RTV SLO / Jože Žura
Novi novomeški bibliobus bo popotovanje po Dolenjski in Beli krajini začel v ponedeljek. Foto: RTV SLO / Jože Žura
Bibliobus
V notranjosti dobro založene knjižnice na kolesih je lahko pozabiti, da je človek pravzaprav na avtobusu. Foto: RTV SLO / Jože Žura

Direktor osrednje regijske knjižnice Borut Novak je povedal, da je naložba stala 284 tisoč evrov, od tega je 200 tisoč evrov prispevalo Ministrstvo za kulturo, preostalo pa občine partnerice novomeške knjižnice.

Več kot 16 let stari bibliobus je bil dotrajan, večkrat pokvarjen in zato nezanesljiv. Knjižnica Mirana Jarca je lani na razpisu kulturnega ministrstva pridobila 200 tisoč evrov, za preostali delež pa so se zavezale dolenjske občine.

Vodja Potujoče knjižnice Luka Mežan je povedal, da enkrat na mesec obiščejo 63 krajev v 11 občinah Dolenjske in Bele krajine, kjer imajo več kot 1.300 rednih članov. Lani so imeli na postajališčih več kot 12 tisoč obiskovalcev, obiskujejo tudi šole in vrtce z bralnimi uricami, saj je njihovo temeljno poslanstvo širjenje bralne kulture.

Knjige pridejo do ljudi
Novi bibliobus je večji in prostornejši ter prijaznejši do obiskovalcev. Ima tudi dvižni podest, zato je dostopen za invalide na vozičkih in mamice z otroškimi vozički. Uporabniki lahko predhodno prek spleta ali telefona naročijo gradivo in ga ob postanku v kraju prevzamejo. Vsak njihov postanek pa je za podeželski kraj ali zaselek velik dogodek, ki pritegne veliko uporabnikov in radovednežev. Novi novomeški bibliobus bo popotovanje po Dolenjski in Beli krajini začel v ponedeljek.

Jože Žura, Radio Slovenija