Na slab orientacijski dan je mogoče ure in ure strmeti v zemljevid in ne najti pravega kraja. Bralcem zdaj pomaga Google. Foto: EPA
Na slab orientacijski dan je mogoče ure in ure strmeti v zemljevid in ne najti pravega kraja. Bralcem zdaj pomaga Google. Foto: EPA

V praksi to pomeni, da lahko bralci, ki berejo na Googlu objavljene knjige, kliknejo na povezavo, ki se pojavi ob zapisu imena nekega kraja ali območja, in klik bralce pripelje do zemljevida omenjenega kraja. Tako je že mogoče prebirati knjige V 80 dneh okoli sveta, Vojna in mir, Potovanja Marka Pola in Poročilo Komisije o 9. septembru, knjižna polica tako povezanih knjig in zemljevidov pa se bo še širila.

Glavni namen brskalnika je bralcem omogočiti veliko zabave, mogoče pa tudi načrtovati potovanje, raziskovati območje iz akademskih razlogov ali si lažje predstavljati kraje, kjer so se znašli književni junaki. "Zakaj si ne bi v knjigah omenjenih krajev predstavljali še na zemljevidu? Zdaj si jih lahko," je v svojem blogu zapisal eden izmed inženirjev pri Googlu.

Kaj pa avtorske pravice?
Googlov projekt spletne knjižnice veliko kontroverznosti sproža že od svojega zagona leta 2004, ko so bili predvsem avtorji zgroženi nad njegovim načrtom, da bi poskeniral prav vsako literarno delo in ga v digitalni obliki na spletu ponudil bralcem. "Kaj pa avtorske pravice?" so se vprašali.