Dnevi v spomin na Simona Jenka običajno potekajo med 18. in 27. oktobrom, saj se je ta pesnik in pisatelj rodil 27. oktobra 1835 v Podreči pri Mavčičah in umrl 18. oktobra 1869 v Kranju. Letos bodo zaradi razglašene epidemije dogodki izvedeni virtualno.

Jenkovo nagrado, s katero ovenčajo najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Foto: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK
Jenkovo nagrado, s katero ovenčajo najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Foto: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK

Iz Prešernovega gaja na splet
Kot predvidoma prvega od dogodkov bodo v petek na spletni in Facebook strani Visit Kranj predvajali spominsko slovesnost, ki bi bila sicer v Prešernovem gaju. Spominsko prireditev v poklon Jenku sicer vsako leto pripravlja Zavod za turizem in kulturo Kranj.

V kulturnem programu sodelujejo učenci OŠ Simona Jenka, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna in dijaki Gimnazije Kranj. Letošnjo slovesnost bodo deloma posneli v Prešernovem gaju, medtem ko bodo recitiranje učencev in dijakov posneli na šolah.

Karmen Zupan iz omenjenega zavoda je povedala, bodo videoposnetek predvajali v petek ob 10. uri, uro zatem pa bo sledila virtualna okrogla miza na temo Poezija in virtualna okolja. Letošnji nominiranci za Jenkovo nagrado se bodo na njej pogovarjali o tem, v kakšnem odnosu sta poezija v virtualnem svetu in poezija na natisnjenem papirju, ter kako lahko vsaka izmed njiju nagovarja mlade bralce.

Sorodna novica Med petimi nominiranci z Jenkovo nagrado trije "stari" nagrajenci

Žirija je izbirala med več kot 100 zbirkami
Za nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo sicer podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, se tokrat potegujejo torej Maja Vidmar z zbirko Pojavi (LUD Literatura, 2020), Uroš Zupan z zbirko Sanjska knjiga (Cankarjeva založba, 2020), Brane Mozetič z zbirko Sanje v drugem jeziku (Škuc, 2018), Lucija Stupica z zbirko Točke izginjanja (LUD Literatura, 2019) in Jana Putrle Srdić z zbirko Oko očesu vrana (Center za slovensko književnost, 2019).

Sicer pa se Maja Vidmar, Uroš Zupan in Brane Mozetič že ponašajo z Jenkovo nagrado iz preteklih let. Nominirance in prejemnika letos izbira petčlanska žirija, v kateri so lanska dobitnica Kaja Teržan, Veronika Dintinjana, Matevž Kos, Andrej Ilc in Varja Balžalorsky Antić kot predsednica. Izbrali so jih izmed več kot 100 zbirk na sestankih v živo, o finalistih in zmagovalcu pa so si bili soglasni.

Podelitve nagrade, ki so si jo sprva zamislili v avli Mestne občine Kranj, v danih okoliščinah ne bo. Organizatorji pa si vseeno želijo, da bi posneli vsakega nominiranca in vse skupaj sestavili v podelitev, ki bi jo predvajali na omenjenih kanalih.