Na drevišnjem dogodku z začetkom ob 20. uri v dvorani Alme Karlin se bo Andrej Blatnik pogovarjal s pravnico Evo Marn in novinarjem Erikom Valenčičem.

Andrej Morovič (1960–2022). Foto: Založba Beletrina
Andrej Morovič (1960–2022). Foto: Založba Beletrina

Leta 1960 rojeni Andrej Morovič je po študiju za 15 let odšel v tujino in je potoval praktično vse življenje – začel v Berlinu, nato se je selil v New York in nazadnje končal v Burkina Fasu. Napisal je vrsto romanov in knjig kratkih zgodb. Leta 1987 je prejel nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma, pet let pozneje pa nagrado zlata ptica.

Pot v Irak, popisana v Tisoč in eni moči
Na Alminem večeru se bodo spomnili njegovega potopisa v Irak, naslovljenega Tisoč in ena moč, ki je leta 2005 izšel pri Cankarjevi založbi. "Zahodni svet se je pripravljal na napad na takratni Irak Sadama Huseina, vrsta zahodnih posameznikov in organizacij pa je to skušala preprečiti v posebni odpravi različnih mirovniških organizacij, imenovani Živi ščit, ki so se ji v kombiju pridružili tudi Morovič in trije sopotniki," piše v napovedi dogodka.

Eva Marn je delala na Evropskem sodišču za človekove pravice ter ustanovila društvo Humanitas, ustanovo Skupaj in trgovino Tri muhe. Več let je živela v tujini, v Strasbourgu, na Kubi in v Burkina Fasu. Zadnja leta je opazovalka Evropske komisije na volitvah po svetu.

Erik Valenčič je kot raziskovalni novinar kriznih tem in področij delal za Radio Študent, Mladino in RTV Slovenija. Dokumentarec Koalicija sovraštva iz leta 2014 mu je prinesel nagrado circom, leto pozneje je za poročanje o kurdskem vprašanju prejel še nagrado čuvaj/watchdog Društva novinarjev Slovenije.

Pogovori s potujočimi pisatelji
Almini večeri so posvečeni pogovorom s potujočimi pisatelji o njihovih in njim ljubih knjigah, o njihovih ljubih poteh in tistih, ki si jih še želijo prehoditi, pa tudi o glasbi, hrani in pijači njim ljubih krajev. "Pisanje, ki ga bodo predstavljali Almini večeri, prinaša spremembe. Spremembe v bralcu, spremembe v bralčevem razumevanju sveta, spremembe v svetu," so zapisali v Cankarjevem domu.