Vilenica bo letos potekala med 7. in 11. septembrom. Foto:
Vilenica bo letos potekala med 7. in 11. septembrom. Foto:
Brigitte Kronauer
Nagrado vilenica je lani prejela Brigitte Kronauer.

Mednarodni literarni festival, ki bo potekal med 7. in 11. septembrom, bo že dvajseti po vrsti, sporazum, ki sta ga v imenu društev podpisala Vlado Žabot in Aleksander Peršolja, pa jasneje določa pravice in naloge obeh partnerjev. Sodelujoči si želijo še bolj utrditi sloves mednarodnega srečanja in ga še razširiti prek Srednje Evrope. Programska voditeljica letošnje Vilenice Miljana Cunta je napovedala, da na festivalu ne bo prevajalske delavnice, nekaj manj bo povabljencev, sicer pa ne načrtujejo večjih sprememb v primerjavi s prejšnjimi leti.

Sporazum za natančno določilo delovanja
Sodelovanje obeh partnerskih društev bo usklajeval sedemčlanski mešani odbor, v katerem bodo delovali Vlado Žabot, Tone Partljič in Andrej Blatnik iz Društva slovenskih pisateljev (DSP), Aleksander Peršolja, Vladimir Mljač in Milojka Širca iz Kulturnega društva Vilenica ter vodja projekta, ki ga bo v skladu s svojimi pravili imenoval DSP. Sporazum o sodelovanju društev so pripravili, da bi z njim odpravili nekatere pomankljivosti pri organizaciji festivala, zaradi katerih bi lahko v prihodnjih letih prišlo do resnih težav. Njegova določila natančneje opisujejo organizacijo mednarodnega festivala, spremljevalnega programa ter ostalih programov, ki v organizaciji Kulturnega društva Vilenica potekajo skozi vse leto.

17 novih konzultantov
Do sprememb pri festivalu Vilenica je prišlo tudi v notranji organizaciji projekta, saj se je 13-članski žiriji in 12 konzultantom pridružilo še 17 konzultantov. Z njihovim izborom naj bi festival, ki se uveljavlja tudi s podelitvijo nagrade vilenica, prerasel svojo naravnanost na srednjeevropski prostor.

Enakovredni "kraški garači"
Člani Kulturnega društva so bili posebej zadovoljni z bolj enakovredno vlogo, ki jo zdaj "kraški garači" igrajo pri organizaciji festivala. Čeprav je pobuda za organizacijo literarnega srečanja leta 1985 prišla prav z njihove strani, do zdaj niso bili omenjeni skoraj nikjer. "Veseli nas, da nas je Društvo slovenskih pisateljev letos vzelo zelo resno in nam kot enakovrednemu partnerju ponudilo sodelovanje, kar je za nas priznanje," je še povedal Peršolja ter obljubil, da bodo s svojimi predlogi Vilenici pomagali še do večje prepoznavnosti.

Kmalu mlada vilenica
Med prvimi dogodki, povezanimi s tem mednarodnim literarnim festivalom, bo podelitev nagrade mlada vilenica, ki jo bodo enemu od obetavnih osnovnošolcev izročili 21. maja. Pomemben je tudi projekt ureditve Evropske kulturne hiše v Lokvi, kjer imajo že odkupljen objekt.