Google je poskeniral že okoli šest milijonov razprodanih knjig, del izmed njih je dostopen na spletu. Foto: EPA
Google je poskeniral že okoli šest milijonov razprodanih knjig, del izmed njih je dostopen na spletu. Foto: EPA
Knjiga, Branje, knjižnica
Mednarodni PEN je vlade pozval, naj se uprejo množični digitalizaciji knjig, ki jo izvaja spletni iskalnik Google. Foto: EPA

Spremembe med drugim upoštevajo tudi kritiko, ki sta jo glede prostega prenosa knjig na svetovni splet izrazili nemška in francoska vlada. V Googlov katalog digitaliziranih knjig bodo po novem lahko vključene le knjige z zaščitenimi avtorskimi pravicami, ki so bile izdane v Združenih državah, Veliki Britaniji, Avstraliji ali Kanadi. Poleg tega naj bi bil konkurentom olajšan dostop do skeniranih knjig. O predlogu pogodbe se mora zdaj izreči še newyorško sodišče.

Potrditev sodnika
Dogovor Googla in ameriških založnikov mora namreč potrditi še sodnik, saj so spremembe nastale po tožbi založnikov proti internetnemu koncernu. Založništvo v ZDA je, spomnimo, Googlu očitalo kršitev avtorskih pravic.

Prvotna pogodba je Googlu v zameno za 125 milijonov dolarjev dajala pravico, da skenira na milijone knjig, ki jih hranijo na univerzah ali prodajajo v knjigarnah, in jih postavi na splet. Med evropskimi založniki in vladami pa je pogodba sprožila pravi vihar. Izboljšanje pogodbe je zahtevalo tudi ameriško pravosodno ministrstvo. S predlaganimi spremembami želijo Google in ameriški založniki zdaj odstraniti številne ugovore.