Foto:
Foto:

V zbirki so knjiga Aleša Bergerja Zagatne zgodbe, zbirka novel Ognji francoske pisateljice Marguerite Yourcenar, zbirka esejev Medpotja filozofije in kulture Deana Komela ter knjiga Marka Pogačnika Preobrazba Zemlje kot osebni izziv.

V Zagatnih zgodbah je Berger zbral dvanajst pretežno ljubezenskih zgodb, ki se vse po vrsti končajo s takšnim ali drugačnim polomom.

Ognje Marguerite Yourcenar, ki izžarevajo obdobja zahodnjaške sedanjosti in bližnje preteklosti, je prevedla Suzana Koncut. Knjiga je plod pisateljičine ljubezenske krize, ki se je prezrcalila v zgodbe iz večinoma grške in enkrat krščanske mitologije.

Komel se ukvarja z vprašanjem o možnostih filozofije v sodobnem svetu, hkrati pa proučuje
kompleksen odnos med filozofijo in kulturo, ki jima je po avtorjevih besedah skupno to, da ju poganja eros.

Pogačnik, ki se kot pisatelj in umetnik že vrsto let posveča občutljivim procesom sprememb na našem planetu, v knjigi Zemeljske spremembe kot osebni izziv na osnovi svojih filozofskih in geomantičnih raziskav ugotavlja, da Zemlja kot celovit inteligenčni sistem po svoje odgovarja na nevarnost ekološkega uničenja, in skuša pojasniti, kaj se dogaja v podzavesti našega prostora in časa.