Jean-Claude Arnault (na fotografiji) tako kot Harvey Weinstein vse obtožbe spolnega nadlegovanja zanika, tožilka Christina Voigt pa je zatrdila, da ima za obtožnico dovolj dokazov. Foto: EPA
Jean-Claude Arnault (na fotografiji) tako kot Harvey Weinstein vse obtožbe spolnega nadlegovanja zanika, tožilka Christina Voigt pa je zatrdila, da ima za obtožnico dovolj dokazov. Foto: EPA

Zaradi obtožb proti Arnaultu letos ne bodo podelili Nobelove nagrade za literaturo.

Spolne zlorabe med letoma 1996 in 2017
Novembra lani je časopis Dagens Nyheter objavil izpovedi 18 žensk, ki trdijo, da so bile Arnaultove žrtve v časovnem obdobju med letoma 1996 in 2017. Med njimi so tudi žene in hčere nekaterih članov akademije. Arnault tako kot Weinstein vse zanika, tožilka Christina Voigt pa je zatrdila, da ima za obtožnico dovolj dokazov.

Akademija sredi afere konflikta interesov
Povezava med akademijo in obtoženim fotografom je ta, da je Arnault poročen z zdaj že nekdanjo članico akademije, švedsko pesnico Katarino Frostenson.

Katarina Frostenson je kršila pravila o konfliktu interesov, ker ni razkrila, da je solastnica prireditvenega prostora, ki ga vodi njen mož in je v preteklosti od akademije prejemal sredstva.

Zaradi povezav akademije z Arnaultom in ker Katarina Frostenson ni bila izključena iz akademije, so na začetku aprila odstopili trije člani akademije – Peter Englund, Klas Ostergren in Kjell Espmark. Odstopila je tudi Arnaultova žena in še dva člana, med njima Sara Danius, sicer prva ženska na čelu akademije od njene ustanovitve leta 1786.

Šest članov odstopilo
Škandal #jaztudi, ki združuje pričevanja o spolnih zlorabah žensk od bogatih, slavnih in znanih moških in je lani izbruhnil v ZDA z nizom obtožb proti hollywoodskemu producentu Harveyju Weinsteinu, je s tem pljusknil še na Švedsko.

Švedska akademija, ki podeljuje Nobelove nagrade za literaturo, je imela do izbruha škandala 18 članov, vendar jih je po prepirih, kako ravnati ob obtožbah spolnih zlorab in napadov, šest odstopilo – tako zdaj ni več niti kvoruma za izvolitev novih članov.

Zaradi škandala in usihanja članstva so na začetku sporočili, da Nobelove nagrade za leto 2018 ne bo razglasila do prihodnjega leta, ko bo razglašena skupaj z nagrado za leto 2019.

Akademija že večkrat nagrade podelila pozneje
Švedska akademija je tudi nagrajence iz let 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 in 1949 razglasila leto pozneje. Nagrad pa sploh ni podelila med prvo in drugo svetovno vojno, leta 1914, 1918, 1940, 1941, 1942 in 1943 ter iz še danes neznanih razlogov leta 1935.