Katero knjigo pesmi boste danes vzeli v roke vi? Foto: Bobo
Katero knjigo pesmi boste danes vzeli v roke vi? Foto: Bobo

V več kot 30 državah po svetu bo tako danes v določenih lokalih, pri nas jih sodeluje 49, znova mogoče plačati kavo ali čaj z verzom, s čimer želijo ljudi navdihniti k ustvarjalnosti.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici poezijo označila kot tisto, ki prispeva k širjenju naše človečnosti, solidarnosti in samozavedanja ter k jezikovni raznolikosti in svobodi izražanja. V letih avtomatizacije in naglice sodobnega življenja poezija odpira prostor za svobodo in pustolovščino, ki sta neločljivo zvezani s človekovim dostojanstvom.

Kot je še zapisala Bokova, imajo vse kulture tega sveta svojo pesniško umetnost, prek katere se prenašajo znanje, socialno-kulturne vrednote in kolektivni spomin, ki utrjujejo medsebojno spoštovanje, socialno kohezijo in prizadevanja za mir.

Pesniški večer in pesniški maraton
Med številnimi dogodki ob svetovnem dnevu poezije bo tudi branje poezije v Pritličju na Mestnem trgu 2, kjer bo svoje pesmi bralo več kot 50 pesnikov vseh generacij, med njimi Boris A. Novak, Feri Lainšček in Andrej Rozman - Roza, v Menzi pri koritu pa vabijo na celonočno branje oziroma pesniški maraton.