V Živalski kmetiji se Andrej Rozman - Roza
V Živalski kmetiji se Andrej Rozman - Roza "ne norčuje iz utopije, saj se je v zgodovini enako tragično končala za ljudi, kot se je v Orwellovi pravljici za živali, ampak si zastavlja nadvse resno in spoštljivo vprašanje o smiselnosti in dostojanstvu posameznikovega ter skupnega upora v spopadu z nepravičnostjo in neenakostjo lokalne ter globalne družbe današnjega dne", so zapisali pri založbi Miš. Foto: Založba Miš
Fino kolo
Stripovska zgodba Fino kolo je nastala po literarni predlogi Manke Kremenšek Križman iz zbirke kratkih zgodb Dvoriščna okna. Foto: Založba Forum
Deček in hiša
Deček med vrati stare hiše opazi mucka, ki ga prijazno gleda in nato od slike do slike sledi mucku skozi hišne prostore ... Foto: SBI

Založba Miš se s svojo Živalsko kmetijo že šesto leto uvršča v zbirko Bele vrane, sicer pa sta letos v to zbirko uvrščeni še dve slovenski deli drugih založb - gre za strip Tanje Komadine, naslovljen Fino kolo, ki je izšel v zbirki Minimundus pri založbi Forum ter knjigo Maje Kastelic, ki nosi naslov Deček in hiša ter je izšla pri Mladinski knjigi.

Celotni izbor knjig si lahko pogledate na tej povezavi.


Mojstrovina, ustvarjena na podlagi mojstrovine

Živalska kmetija je nastala s priredbo Orwellove Živalske farme, za kar je poskrbel Andrej Rozman - Roza in tako ustvaril še eno mojstrovino, ilustracije pa so delo Damijana Stepančiča.

"Besedilo lahko sicer uvrstimo med njegova tipična dela - parodične priredbe klasičnih besedil -, s kakovostno stripovsko nadgradnjo v sodelovanju z Damijanom Stepančičem, ki so sicer v slovenski književnosti redka in s tem prepotrebna predvsem za odraščajoče bralce," so zapisali pri založbi Miš.

Zgodbo o tem, da so vse živali enakopravne, vendar so nekatere enakopravnejše od drugih, je Rozman v svoji maniri prelil v strip za vse generacije, ko jo je postavil na prepoznavno slovensko Janežičevo kmetijo, upor živali pa preobrazil v nenehne spopade med posvetnimi in verskimi oblastniki za telesa in duše tukajšnjih podložnikov.

Iz Mostarja v Ljubljano
Stripovska zgodba Fino kolo je nastala po literarni predlogi Manke Kremenšek Križman iz zbirke kratkih zgodb Dvoriščna okna. Gre za stripovski prvenec Tanje Komadina, sledi pa zgodbi mostarskega dečka, ki je med vojno sanjaril o kolesu iz izložbe, vendar je selitev v Ljubljano spremenila potek zgodbe ... Spremno besedo je napisal Bojan Albahari.

Vstop v misterij stare hiše
Avtorsko slikanico Deček in hiša lahko opišemo kot subtilno umetnino, ki likovno popolno in sporočilno večplastno z ilustracijami Maje Kastelic omogoča vstop v misterij stare hiše neznanega mesta.

Deček med vrati stare hiše opazi mucka, ki ga prijazno gleda in nato od slike do slike sledi mucku skozi hišne prostore, v katerih lahko razbiramo sledi preteklosti, naslove knjig, ki vabijo k branju, reference na izročilo knjižne ilustracije in skrivnostne namige.

Kasteličeva je že leta 2012 za ilustracije prejela priznanje Hinka Smrekarja, letos pa še plaketo. Po njenih besedah je izdelava celotne slikanice Deček in hiša trajala dve leti.

Zbirko najboljših knjig za otroke in mladino bodo slovesno predstavili v četrtek na frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer bodo razstavljene tudi vse knjige, ki so uvrščene vanj.