Knjige
(6)
Živalska kmetija
V Živalski kmetiji se Andrej Rozman - Roza "ne norčuje iz utopije, saj se je v zgodovini enako tragično končala za ljudi, kot se je v Orwellovi pravljici za živali, ampak si zastavlja nadvse resno in spoštljivo vprašanje o smiselnosti in dostojanstvu posameznikovega ter skupnega upora v spopadu z nepravičnostjo in neenakostjo lokalne ter globalne družbe današnjega dne", so zapisali pri založbi Miš. Foto: Založba Miš
Fino kolo
Stripovska zgodba Fino kolo je nastala po literarni predlogi Manke Kremenšek Križman iz zbirke kratkih zgodb Dvoriščna okna. Foto: Založba Forum
Deček in hiša
Deček med vrati stare hiše opazi mucka, ki ga prijazno gleda in nato od slike do slike sledi mucku skozi hišne prostore ... Foto: SBI

Dodaj v

Tri slovenske knjige med najboljšo otroško in mladinsko literaturo na svetu

Uvrščene v zbirko Bele vrane
13. oktober 2015 ob 20:35,
zadnji poseg: 13. oktober 2015 ob 21:49
München, Frankfurt - MMC RTV SLO

Münchenska Mednarodna mladinska knjižnica (Internationale Jugendbibliothek München) je sporočila, da so letos tri slovenske knjige uvrstili v zbirko Bele vrane, kamor uvrščajo najboljše otroške in mladinske knjige z vsega sveta.

Založba Miš se s svojo Živalsko kmetijo že šesto leto uvršča v zbirko Bele vrane, sicer pa sta letos v to zbirko uvrščeni še dve slovenski deli drugih založb - gre za strip Tanje Komadine, naslovljen Fino kolo, ki je izšel v zbirki Minimundus pri založbi Forum ter knjigo Maje Kastelic, ki nosi naslov Deček in hiša ter je izšla pri Mladinski knjigi.

Celotni izbor knjig si lahko pogledate na tej povezavi.


Mojstrovina, ustvarjena na podlagi mojstrovine

Živalska kmetija je nastala s priredbo Orwellove Živalske farme, za kar je poskrbel Andrej Rozman - Roza in tako ustvaril še eno mojstrovino, ilustracije pa so delo Damijana Stepančiča.

"Besedilo lahko sicer uvrstimo med njegova tipična dela - parodične priredbe klasičnih besedil -, s kakovostno stripovsko nadgradnjo v sodelovanju z Damijanom Stepančičem, ki so sicer v slovenski književnosti redka in s tem prepotrebna predvsem za odraščajoče bralce," so zapisali pri založbi Miš.

Zgodbo o tem, da so vse živali enakopravne, vendar so nekatere enakopravnejše od drugih, je Rozman v svoji maniri prelil v strip za vse generacije, ko jo je postavil na prepoznavno slovensko Janežičevo kmetijo, upor živali pa preobrazil v nenehne spopade med posvetnimi in verskimi oblastniki za telesa in duše tukajšnjih podložnikov.

Iz Mostarja v Ljubljano
Stripovska zgodba Fino kolo je nastala po literarni predlogi Manke Kremenšek Križman iz zbirke kratkih zgodb Dvoriščna okna. Gre za stripovski prvenec Tanje Komadina, sledi pa zgodbi mostarskega dečka, ki je med vojno sanjaril o kolesu iz izložbe, vendar je selitev v Ljubljano spremenila potek zgodbe ... Spremno besedo je napisal Bojan Albahari.

Vstop v misterij stare hiše
Avtorsko slikanico Deček in hiša lahko opišemo kot subtilno umetnino, ki likovno popolno in sporočilno večplastno z ilustracijami Maje Kastelic omogoča vstop v misterij stare hiše neznanega mesta.

Deček med vrati stare hiše opazi mucka, ki ga prijazno gleda in nato od slike do slike sledi mucku skozi hišne prostore, v katerih lahko razbiramo sledi preteklosti, naslove knjig, ki vabijo k branju, reference na izročilo knjižne ilustracije in skrivnostne namige.

Kasteličeva je že leta 2012 za ilustracije prejela priznanje Hinka Smrekarja, letos pa še plaketo. Po njenih besedah je izdelava celotne slikanice Deček in hiša trajala dve leti.

Zbirko najboljših knjig za otroke in mladino bodo slovesno predstavili v četrtek na frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer bodo razstavljene tudi vse knjige, ki so uvrščene vanj.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
dejneseri
# 13.10.2015 ob 21:34
odlicno!
Javorovina
# 14.10.2015 ob 08:30
Zanimive kritike knjig za otroke redno objavlja Tomo Kočar.
zamudnik
# 14.10.2015 ob 10:33
Punčke ne smejo kar tako hoditi po neznanih hišah, no.
Javorovina
# 14.10.2015 ob 10:18
https://slikanice.wordpress.com/
zofija1
# 14.10.2015 ob 06:42
Zelo dobro, le ne vem, kako naj kupim vnukinji Živalsko kmetijo? Saj jo bom pošteno prestrašila že z naslovnico.
PONEUM
# 13.10.2015 ob 22:05
En izvod bi bilo modro podariti Katancu, da se nauci slovenscine...
Kazalo