Tsitsi Dangarembga (desno) in novinarka Julie Barns, preden sta na začetku tega meseca vstopili v sodno dvorano. Foto: AP
Tsitsi Dangarembga (desno) in novinarka Julie Barns, preden sta na začetku tega meseca vstopili v sodno dvorano. Foto: AP

Postopek proti avtorici se vleče že več mesecev, obtoženka se je na sodišču doslej pojavila že kar 29-krat. Če sodišče odloči, da je kriva, ji grozi večletna zaporna kazen.

Sorodna novica Za svobodo izražanja uničujoča pandemija, ki jo avtokratski režimi izkoriščajo za zatiranje

Udeležba na protivladnih protestih
Sodišče je v preteklem tednu kot obtoženo zaslišalo tudi novinarko Julie Barnes in še eno pričo. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA se sodni proces nadaljuje danes z zaslišanjem še dveh prič.

Tsitsi Dangarembga je končala na zatožni klopi zaradi udeležbe na protivladnih protestih julija 2020, na katerih je pozivala k reformam v državi. Kot je povedala na sodišču, je to storila, ker jo kot državljanko skrbi blaginja prebivalcev države in se ji zdi pomembno, da sodeluje v javnem dialogu.

Že na začetku tega meseca je sodišče zavrnilo predlog obrambe, da jo oprostijo. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je sodnik v preteklem tednu prav tako zavrnil prošnjo, da bi obrambi omogočil več časa za pripravo.

Tsitsi Dangarembga so na kratko aretirali med protivladnimi protesti julija 2020. Sodni proces poteka pred protikorupcijskim sodiščem v zimbabvejski prestolnici Harare, ki je neposredno podrejeno predsedniku države Emmersonu Mnangagwi. Ta je oblast prevzel leta 2017, ko je nasledil dolgoletnega vladarja Roberta Mugabeja. Po navedbah organizacij za človekove pravice so se v mandatu zdajšnjega predsednika države okrepile samovoljne aretacije, povečalo se je tudi zatiranje nezadovoljstva prebivalcev.

Tsitsi Dangarembga je bila tudi članica mednarodne žirije letošnjega Berlinala. Foto: AP
Tsitsi Dangarembga je bila tudi članica mednarodne žirije letošnjega Berlinala. Foto: AP

Vprašanje avtorici najbližjih tematik
Sam sodni proces proti ugledni in večkratno nagrajeni umetnici se sicer ukvarja prav s temami, za katere se Tsitsi Dangarembga že desetletja zavzema v svojih knjigah in filmih: z diskriminacijo, človekovimi pravicami, preganjanjem in korupcijo.

Njen romaneskni prvenec Živčna stanja (Nervous Conditions) iz leta 1988 je bila prva knjiga, ki jo je v angleščini izdala temnopolta Zimbabvejka. Za to delo je prejela nagrado pisateljev Commonwealtha, leta 2018 pa jo je BBC uvrstil med 100 najboljših knjig, ki so spremenile svet. Z nemškim filmskim producentom Olafom Koschkejem poročena avtorica je lani prejela tudi nagrado za mir, ki jo podeljujejo nemški knjigotržci.