Naziv vitez poezije je edina vseslovenska literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru. Letos je vitez postal Ljubljančan Dejan Koban. Foto: Matej Kristovič
Naziv vitez poezije je edina vseslovenska literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru. Letos je vitez postal Ljubljančan Dejan Koban. Foto: Matej Kristovič
Kaja Teržan
Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Ruj Kaje Teržan. Foto: Matej Kristovič

Občinstvo je za svojo najljubšo izbralo Kajo Teržan in njeno pesem Ruj.

Dejan Koban je na finalnem turnirju, ki je potekal v soboto zvečer v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor v organizaciji založbe Pivec, kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, prejel iz rok lanskega zmagovalca Željka Perovića, knjižno nagrado - antologijo Orfejev spev - mu je podelila Danica Križanič Müller, denarno nagrado v višini 500 evrov pa direktorica Založbe Pivec Milena Pivec.

Predstavilo se je vseh 12 finalistov - poleg Kobana še Marij Čuk, Anja Grmovšek, Sergej Harlamov, Petra Jeršin, Nina Kremžar, Jernej Kusterle, Sara Špelec, Kristian Koželj, Ana Porenta, Kaja Teržan in Milan Žniderič. Vse finalne pesmi so pri založbi izdali v zborniku.

Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Ruj Kaje Teržan, posebno nagrado - broško zlate vrtnice - za prispevek k pesniškemu turnirju pa je letos prejela tajnica Založbe Pivec Ljubica Toplek.

V boj je šlo 172 avtorjev neobjavljenih pesmi
Pesniški turnir, natečajna prireditev, na kateri izbirajo najboljšo izvirno neobjavljeno slovensko pesem v tekočem letu, so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na največjem štajerskem gradu Riegersburg.

Na letošnjem tekmovanju je s po eno pesmijo sodelovalo 172 pesnikov, strokovna žirija je najprej izbrala 24 polfinalistov, ki so se pomerili na dveh polfinalih turnirjih. Na vsakem je žirija izbrala štiri finaliste, dva pa občinstvo z glasovanjem.