"Verjamem, da bodo mediji Javni agenciji za knjigo tudi v prihodnje naklonjeni in bodo sooblikovali njeno pravo podobo v očeh bližnjih in tudi bolj oddaljenih ustvarjalcev in ljubiteljev knjig," je ob svoji predčasni upokojitvi zapisal Pregl, ki se namerava odslej spet bolj posvetiti pisateljevanju. Foto: BoBo

Predsednica sveta JAK-a Barbara Koželj Podlogar navedb časopisa ni želela komentirati.

Postopek izbire direktorja JAK-a je pravnoformalno vezan tako, da tisti, ki jih svet ni predlagal za funkcijo, sklep o neizbiri prejmejo šele potem, ko vlada potrdi kandidata, je pojasnila. Je pa Koželj Podlogarjeva potrdila, da je svet JAK-a vladi predlagal svojega kandidata, ki pa ga ne ne želijo razkriti. Gradivo o njegovem imenovanju naj bi na obravnavo na vladi čakalo že tri tedne.

Razpis za novega direktorja JAK-a se je sklenil septembra, sredi novembra naj bi kandidati s popolnimi vlogami opravili razgovore na svetu agencije. Med kandidati sta se poleg Novaka, trenutno direktorja urada za kulturo in mladino na mariborski občini, omenjala tudi Tanja Tuma in Ženja Leiler. Ta je po pisanju mariborskega časnika kandidaturo umaknila že pred razgovori.

JAK je od začetka delovanja leta 2009 do avgusta vodil Slavko Pregl. Po odločitvi, da gre v pokoj, je Pregla na mestu direktorja s 1. avgustom kot vršilka dolžnosti zamenjala Vlasta Vičič. Vlada je Vičičevo na mesto postavila do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev. Ta rok se izteče 1. februarja.

Finančna prihodnost še v zraku
Stanje na JAK-u je trenutno zelo trhlo. Vlada bi morala pred koncem leta potrditi program dela in finančni načrt JAK-a. Šele nato bo lahko agencija objavila razpis za vsa področja knjige za obdobje 2013 do 2015 in razpis za zahtevne večletne projekte za obdobje 2013 do 2015. Omenjena razpisa bo JAK, kot piše na spletni strani agencije, objavil predvidoma januarja 2013, sledili pa bi še preostali razpisi.