Foto: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
Foto: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

"Bralci so z Zvitorepcem potovali v Afriko, v vesolje, na Divji zahod, v ameriške prerije, med kavboje in Indijance, na čudežne otoke. Starejše generacije, ki so bile tedaj otroci, še zmeraj znajo zgodbe na pamet," so Mustrove besede, zapisane na enem od panojev v Murski Soboti, kjer je na ogled ulična razstava o stripovskem junaku Zvitorepcu, posvečena 70. obletnici njegove prve objave, ter o njegovem avtorju Mikiju Mustru, pionirju slovenskega stripa in animiranega filma.

Foto: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
Foto: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

Metka Fujs, avtorica razstave iz Pomurskega muzeja, je zapisala, da je postavitev posvečena umetniku, ki se je rodil v Murski Soboti, v njej končal gimnazijo in bil imenovan za častnega občana ter rojstnemu dnevu "njegovega in našega najljubšega stripovskega junaka Zvitorepca".

Muster je zaradi selitve družine zgodnje otroštvo preživel v Krmelju pri Sevnici, nato so se preselili v Ljubljano in si tam leta 1938 v kinu Matica prvič ogledal Disneyev animirani film Sneguljčica in sedem palčkov. Že takrat se je odločil, da bo postal animator in od tedaj sanjal, kako bo tudi sam ustvarjal risane filme in morda nekoč odšel v Ameriko v Disneyeve studie.

V ZDA sicer ni odšel, a od takrat ni prenehal risati. Med drugo svetovno vojno se je mama s sinovi preselila nazaj v Mursko Soboto. Likovno akademijo v Ljubljani je končal kot akademski kipar, njegovo edino ohranjeno kiparsko delo je spomenik narodnemu heroju Štefanu Kovaču, ki danes stoji pred soboškim Gledališčem Park.

Muster je prevzel Disneyjevo gledanje na figuro in človeškim značajem poiskal ustrezno žival, ki jo je upodobil z vsemi človeškimi lastnostmi. V zgodnjih 50. letih 20. stoletja je prvi v Evropi risal stripe z govorečimi živalskimi liki v glavnih vlogah.

Najbolj brani in najbolje prodajani strip na Slovenskem
Med letoma 1981 in 2021 je v slovenščini, nemščini, hrvaščini, italijanščini in madžarščini izšlo čez sto knjižnih izdaj o dogodivščinah treh junakov. Njihove prigode so izključno Mustrovo avtorsko delo, zanje je prispeval tako risbo kot besedilo. Veljajo za najbolj brani in najbolje prodajani strip na Slovenskem.

Sorodna novica Umrl je Miki Muster, pionir slovenskega stripa

Muster je zase vedno trdil, da je animator, ustvaril je okoli 380 televizijskih napovednikov in oglasnih spotov, v Nemčiji, kjer ni delal pod svojim imenom, pa okoli 600 minut risanega filma.

"Kljub izjemni priljubljenosti med bralci in gledalci je bila širša vrednost Mustrovega dela kot pomembne oblike umetniškega ustvarjanja v Sloveniji prepoznana šele v njegovih poznih letih," ob razstavi ugotavlja avtorica.

Med drugim je prejel viktorja za delo na področju medijske ustvarjalnosti, soboška občina mu je podelila naziv častni občan, prejel je nagrado mesta Ljubljana, predsednik republike Borut Pahor ga je leta 2014 odlikoval s srebrnim redom za zasluge. Leta 2015 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.