Eca so nekoč vprašali, ali morda ni
Eca so nekoč vprašali, ali morda ni "prevelik erudit" za povprečnega bralca. Odgovoril je: "Samo založniki in nekateri novinarji mislijo, da ljudje hočejo preproste stvari. Ljudje so naveličani preprostih stvari. Radi bi izziv." Foto: EPA
Umberto Eco
Številne znane osebnosti na družabnih omrežji žalujejo za "možem, ki je vedel vse". Foto: Twitter

Premier Matteo Renzi je Eca, ki je nekoč pisanje uspešnic označil kot nekaj, kar počne ob koncih tedna, češ da je po poklicu filozof, označil za "sijoč primer evropskega intelektualca, izjemen um z neutrudnim darom za napovedovanje prihodnosti."


Ecovi prijatelji se ga spominjajo kot prijaznega človeka, ki je užival tako ob kozarčku viskija kot ob duhovitih besednih igrah. Kot pravijo, je imel tudi dober smisel za humor. Zadnja leta se je po prejemu kakšne od nagrad pogosto šalil: "Od zdaj naprej samo še Nobelova nagrada ali pa nič."

Nobelove nagrade sicer ni nikoli prejel, so pa Eca zelo spoštovali po vsem svetu, predvsem po zaslugi velike uspešnice, romana Ime rože, po katerem je bil posnet tudi film v režiji Jean-Jacquesa Annauda s Seanom Conneryjem v glavni vlogi.

V filmsko adaptacijo se ni vmešaval
Francoski režiser Annaud je v svojem poklonu pokojniku Eca označil za izjemno osebo, ki mu je dovolila svojo zgodbo prenesti na filmsko platno. "Skupaj sva obiskala veliko samostanov, imel je neverjetno energijo," je Annaud povedal za radijsko postajo France Info in dodal: "Pri režiji filma mi je pustil povsem proste roke, tudi pri izbiri glavnega igralca Seana Conneryja, nad katerim ni bil navdušen. Toda ko je videl film, je dejal, da je bil Connery najboljša izbira."

Časnik La Repubblica, za katerega je Eco pogosto pisal, se je pisatelju poklonil z besedami, da je svet izgubil enega izmed najpomembnejših avtorjev sodobne kulture.

V Ecovem rodnem mestu Alessandria v italijanski deželi Piemont so danes zastave spustili na pol droga.

Ecovo družinsko ime naj bi bilo etimološko kratica latinske besedne zveze "ex caelis oblatus" ali, po naše, "darilo iz nebes".