J. D. Salinger je v Cornishu živel skoraj šest desetletij. Foto: AP
J. D. Salinger je v Cornishu živel skoraj šest desetletij. Foto: AP
Njegova skrivnostnost je burila domišljijo oboževalcev. Nekateri so v New Hampshire pripotovali samo zato, da bi ga za hip uzrli, največkrat zaman. Foto: AP

Hišo v Cornishu v New Hampshiru, kjer je živel avtor Varuha v rži, je letos kupil ilustrator Harry Bliss in si tam uredil atelje. Salinger se je v to mestece preselil leta 1953, dve leti po izidu svoje najslavnejše knjige in v letu, ko je izdal zbirko Devet zgodb. Zadnje delo, Hapworth 16, 1924, je izdal leta 1965, nato pa se je popolnoma umaknil iz javnega življenja. Umrl je leta 2010.

Skrivni predor
Posestvo na skoraj petih hektarjih je zdaj kupil že omenjeni stripar Bliss, ki je skupaj s Centrom za striparske študije tam ustanovil umetniško rezidenco, katere namen je "ustvariti okolje, v katerem bi striparji lahko ustvarjali izjemna dela". Umetniki se lahko na razpis za rezidenco v februarju 2017 že prijavljajo, poleg risarskih talentov pa morajo imeti tudi "zanesljiv avto (z zimskimi gumami ali štirikolesnim pogonom) ali ga najeti" in se pripraviti na kidanje zajetnih količin snega, praznjenje razvlažilca zraka in se udobno počutiti v podeželskem okolju.

Fotografije posestva in podrobnosti o umetniški rezidenci najdete tukaj.

Bliss, ilustrator otroških knjig, stripar pri New Yorkerju in nekdanji član zbornice pri omenjenem centru, je posestvo razkazal novinarki New Yorkerja Sarah Larson, ki je zapisala, da se do stanovanja, v katerem bodo nastanjeni izbrani gostujoči umetniki, pride prek predora z glavnega poslopja.

Salinger si je poslopje na ta način uredil zato, da bi lahko nemoteno prehajal iz hiše do stanovanja nad garažo, ne da bi ga kdo videl zunaj. Še posebej veliko časa je v stanovanju prebil proti koncu svojega prvega zakona. Ko sta se z ženo Claire leta 1967 ločila, se je preselil v drugo hišo nedaleč stran.

Tudi motivi novega lastnika niso veliko drugačni od namenov prvega. Kot pravi, je hišo kupil zato, ker si je zaželel samote. "Nočem zveneti kot ljudomrznež, a res sem se hotel umakniti od ljudi." Ko je nastanjen v Cornishu, je veliko bolj produktiven in si lahko doma, uro in pol vožnje stran v Burlingtonu v Vermontu, privošči več prostega časa z družino, pojasnjuje Harry Bliss.