Če vas nakup morda zanima: trofejo so pripravljeni poslati kamor koli na svetu. Foto:
Če vas nakup morda zanima: trofejo so pripravljeni poslati kamor koli na svetu. Foto:

Nezaslišano visoka cena, ki je postavljena za takojšen nakup pisma lani umrlega velikana ameriške književnosti, je nenavadna predvsem zato, ker gre le za 26 besed dolgo pisemce. Korespondenca, ki datira v marec 1989, je naslovljena na Salingerjevo gospodinjo, glasi pa se takole: "Draga Mary - prosim, poskrbite, da bodo vsi opravki postorjeni, preden greste na počitnice, saj nočem, da se me moti z nepomembnostmi. Hvala, J. D. Salinger."

Če prištejemo še slovo in podpis, gre v angleščini za 30 besed, kar pomeni, da bi morebitni kupec moral odšteti 1.666 dolarjev na besedo. Obvestilce, napisano na papir s Salingerjevim monogramom v glavi, na prodaj ponuja lasvegaško podjetje History For Sale. Podatek, da se je pisatelj, ki je bil znan po svoji samotarski naravi - navsezadnje se je po uspehu romana Varuh v rži popolnoma umaknil iz javnosti - podpisal s svojim celim imenom, daje slutiti, da tudi z gospodinjo nista imela preveč osebnega odnosa.

Volk samotar ameriške literature
Salingerjev sloves stoji na majhnem, a izjemnem literarnem opusu: poleg "Varuha" je leta 1961 izšel še roman Franny and Zooey, tri leta pozneje pa zbirka kratkih zgodb Raise High the Room Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction, nato pa se je Salinger po objavi kratke zgodbe Hapworth 16, 1924 v New Yorkerju povsem umaknil iz sveta založnikov. Izjave je odtlej pa do svoje smrti podajal le prek svojih odvetnikov, do njega pa so se težko dokopali tudi najvztrajnejši novinarji. Podobno kot pred njim Greta Garbo je postal znan predvsem po tem, da ni hotel biti znan.