Foto:
Foto:
Revija Haiku društva Slovenije

Festival se je začel z odprtjem razstave haiku stripa, uro pozneje pa so predstavili še zbirko Haiku III. Za pisanje haikujev Apokalipsa skrbi že šest let, njihov razvoj pa spodbuja tudi z natečajem za najboljši haiku. Nagrajenci letošnjega 7. natečaja bodo znani v četrtek. Haiku strip so razvili sodelavci revije Apokalipsa, na razstavi pa med drugim sodelujejo Jakob Klemenčič, Jure Perpar, Oliver Marčeta in Andreja Kladnik.

Pregled mednarodne haiku umetnosti
Festival prinaša pregled slovenskega in mednarodnega ustvarjanja haikujev, posebna pozornost pa bo namenjena mislim, kot so jih v zgoščeni obliki zapisali Jure Detela, Primož Repar, Alenka Zorman in Darja Kocjančič. Njihove pesmi so izšle v tretji Haiku zbirki, na prireditvi v Cankarjevem domu pa jih bodo interpretirale igralke Sabina Kogovšek, Alja Kapun in Ajda Toman.

Ribnik tišine in japonski gost
Letošnji festival prinaša še predstavitev slovenske haiku antologije Dimitra Anakieva Ribnik tišine v dvanajstih jezikih. Avtor antologije, Primož Repar, Boris Nazanski in Duško Matas se bodo o delu pogovarjali 29. marca.

Dan kasneje pa v goste prihaja japonski avtor Rju Murakami, čigar roman Skoraj prosojna modrina imamo tudi v slovenskem prevodu. V njegovi bibliografiji najdemo več kot 40 del, v katerih najpogosteje obravnava seks, ekstremno nasilje, droge, otroško prostitucijo in probleme, s katerimi se ukvarja sodobna japonska družba.

Prav tako 30. marca pa haiku revija Letni časi pripravlja literarni večer.