Foto: Založba Modrijan
Foto: Založba Modrijan

"Prekmalu je zaprl založbo, kot se je tudi prekmalu poslovil," je dodal.

Zgodovinar, založnik in velik ljubitelj knjig Nešović je svojo poklicno pot začel kot novinar Dela, pri katerem je pisal o kulturi in šolstvu. Sredi sedemdesetih let je bil tudi profesor sociologije na gimnaziji Bežigrad.

Kmalu je začel izdajati učbenike, nekaj let je delal na založbi Slovenska knjiga, nato pa je ustanovil založbo Modrijan, je zapisal Zaman. Ob tem je spomnil, da so pri Modrijanu izhajale knjige uglednih slovenskih in tujih avtorjev, založnikovo področje pa so bili tudi šolski učbeniki.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Včasih se je od urednika pričakovalo, da bo sodeloval z avtorjem, da bo snoval zbirko, da bo prečistil besedilo, zdaj, če malce pretiravam, nemalokrat več časa porabi za to, da domisli prodajni moto, kot za branje rokopisa. Pritisk se stopnjuje. Poznavanje literature, jezika in trendov ter nos za mlade talente, iz katerih je mogoče narediti pisatelje, ne zadostujeta več – marketing pričakuje zgodbo, prodaja številke, lastnik denar, in to takoj, že včeraj … In tako čaramo," je Nešović dejal za štirinajstdnevnik Pogledi leta 2013.

Založba Modrijan, ki jo je Nešović ustanovil leta 1996, je ena starejših slovenskih založb, ki so začele delovati po osamosvojitvi Slovenije. V prvem desetletju je izdajala predvsem šolsko literaturo, izdala je tudi nekaj pomembnih monografij.

Po letu 2006 se je založba začela izraziteje posvečati izdajanju domačega in prevodnega leposlovja, predstavila je številne velikane svetovne književnosti, svoja dela pa je objavilo tudi več priznanih domačih avtorjev, kot so Katarina Marinčič, Roman Rozina, Andrej E. Skubic, Andrej Inkret, Niko Grafenauer, Ervin Fritz, Drago Jančar, Božo Repe in Peter Vodopivec, piše na spletni strani založbe. Pri založbi je izšlo tudi nekaj pomembnih del antičnih avtorjev, denimo Ovidija, Hezioda, Plinija Starejšega, Plavta, Ajshila, Evripida, Seneke.

Ob nastopu krize leta 2012 je začela založba svoj program krčiti. Spomladi 2016 je svoja vrata po skoraj sedmih letih delovanja zaprla ljubljanska knjigarna na Trubarjevi, leta 2020 je sledilo še zaprtje knjigarne v Škofji Loki. Leta 2018 je prenehala izdajati šolsko literaturo. Leta 2020 je vodenje založbe prevzela Nataša Nešović.