'To ni kuharica, to je ena sama ljubezen', je Zorko napisal o svojem zadnjem delu Knjiga mrtvih. Foto: MMC RTV SLO
'To ni kuharica, to je ena sama ljubezen', je Zorko napisal o svojem zadnjem delu Knjiga mrtvih. Foto: MMC RTV SLO

Marko Zorko je študiral dramaturgijo na tedanjem AGRFTV-ju (in se mnogo let pozneje v nekem intervjuju opisal kot njihov "najstarejši še živeči absolvent"), tri leta je delal na SAZU-ju kot knjižničar, nato pa začel svojo novinarsko in publicistično kariero. Ustvarjal je v dokumentarno-feljtonskem uredništvu Radia Slovenija; v oddajah Točno opoldne in Stergo ergo na Valu 202 je več let duhovito komentiral aktualne dogodke. V osmih letih Točno opoldne je napisal več kot 1.200 komentarjev, ki so povzemali vse, kar je v takratnem informativnem polju lezlo in šlo.

Kuharica, ki ni bila samo to
Zorko je izdal tudi dve knjigi, pred nekaj leti Mein Kampf, lani pa kuharsko Knjigo mrtvih; v njej se prepletajo pričevanja, citati, odlomki iz starih kuharskih in drugih knjig, šale, nastopita pa tako Kristus kot Švejk. Nepozabne so tudi njegovne kolumne, ki jih je zadnja leta pisal za več časopisov.

Marko Zorko je kot prodoren, vsestransko razgledan, iskriv, slogovno barvit in vsebinsko ažuren avtor leta 1991 dobil Tomšičevo nagrado.

V četrtek, 24. januarja, bodo v oddaji Točno opoldne na Valu 202 namesto Aktualne teme objavili prvo oddajo Točno opoldne, ki jo je pripravil Zorko.