Romanopisec, dramatik, publicist in svetovni morjeplovec Joža Horvat se je poslovil štirinajst dni pred izidom slovenskega ponatisa dela Nad brezni oceanov. Foto: Didakta
Romanopisec, dramatik, publicist in svetovni morjeplovec Joža Horvat se je poslovil štirinajst dni pred izidom slovenskega ponatisa dela Nad brezni oceanov. Foto: Didakta
Molitev pred plovbo
Po knjigi Molitev pred plovbo je leta 2007 režiser Jure Pervanje posnel istoimenski dokumentarni film, ki si ga lahko ogledate spodaj. Foto: RTV SLO
Molitev pred plovbo, dokumentarec meseca

Horvatovo življenje je bilo razpeto med šest bark in šest romanov o morjih. Med temi sta temeljna Nad brezni oceanov in Molitev pred plovbo, po slednjem je RTV Slovenija posnela tudi film.
Začetnik proze v kavbojkah
Rodil se je leta 1915 v Kotoribi v Medžimurju, šolal pa se v Zagrebu, kjer je študiral na filozofski fakulteti. Na hrvaško literarno prizorišče je leta 1939 stopil z mladostniškim avtobiografskim romanom Sedmi b, ki je eno prvih del moderne hrvaške književnosti, žanrsko poimenovane "proza v kavbojkah".
Leta 1941 se je pridružil partizanom in po drugi svetovni vojni je z Miroslavom Krležo in Vjekoslavom Kalebom urejal literarni časopis Republika. Podpisal se je pod scenarij filma Ciguli miguli iz leta 1952, s katerim si je prislužil oznako državni sovražnik, saj je v njem na posmehljiv način tematiziral dogmatizem in ironiziral birokracijo tedanjega režima.
V lepoti in živalskem svetu prastarega slavonskega gozda je našel navdih za roman Ne sanje ne resničnost, ki ga je pozneje preimenoval v Rdečo lisico. Kot rečeno, je slovenskemu občinstvu verjetno najbolj znan protivojni roman Maček pod čelado, saj je doživel tudi svojo filmsko in televizijsko priredbo.
Z Beso okoli sveta in nazaj na Jadran
V šestdesetih letih je z barko Besa obplul svet in po vrnitvi pri založbi Libera objavil potopisno prozo, ladijski dnevnik Besa, v slovenskem prevodu naslovljen Nad brezni oceanov. Izgubo dveh sinov je ubesedil v romanu Operacija 'Stonoga', o svoji pomorski in življenjski izkušnji je pisal tudi v romanu Waitapu. Svoje najustvarjalnejše obdobje je zaokrožil z romanom Molitev pred plovbo, po katerem je RTV Slovenija leta 2007 posnet istoimenski film v režiji Jureta Pervanjeta.

V knjigi Delfin Dirk in Lena kobila tematizira prijateljstvo med človekom in naravo, s knjigo Svetilnik o resničnih in literarnih plovbah po svetovnih morjih pa se je nazadnje vrnil na Jadran, v svoje pomorsko in literarno izhodišče.
Njegova dela je mogoče prebirati v slovenščini, ruščini, poljščini, češčini, slovaščini, madžarščini in esperantu. Čez dva tedna naj bi pri založbi Didakta izšel slovenski ponatis knjige Nad brezni oceanov.

Molitev pred plovbo, dokumentarec meseca