Indonezijski pisatelj v družbi nekdanjega predsednika Abdurahmana Vahida. Foto: EPA
Indonezijski pisatelj v družbi nekdanjega predsednika Abdurahmana Vahida. Foto: EPA

Indonezijski avtor je bil zaradi težav s srcem v četrtek sprejet v bolnišnico, a je vztrajal, da ga prepeljejo nazaj v njegov dom. Njegovo najbolj znano delo je Dete vseh narodov, roman v štirih delih, ki ga je napisal med 14-letnim političnim priporom na otoku Buru. Pisatelj je takratnega predsednika Suhatra obtožil, da je komunist, zaradi česar so sledile politične sankcije.

Roman se dogaja v 20. letih prejšnjega stoletja, ko je bila Indonezija še nizozemska kolonija, že pa se je začela prebujati narodna zavest. Toer je bil prvič zaprt že med letoma 1947 in 1949, in sicer zaradi podpiranja teženj po indonezijski neodvisnosti izpod nizozemske oblasti. Pozneje je bil večkrat zaprt med režimom predsednika Suharta pa tudi zunaj zapora je bil pod nenehnim nadzorom države. Prvič je Indonezijo lahko zapustil šele leta 1998, ko je padel Suhartov režim. Večina njegovih del je v Indoneziji še vedno prepovedanih, saj so politično sporna.

Romanopisec, esejist in novelist Toer je bil za svoja dela večkrat nominiran za Nobelovo nagrado za literaturo, prejel je več mednarodnih literarnih nagrad, njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov, lani pa je bil kot edini Indonezijec uvrščen tudi na lestvico 100 najvplivnejših intelektualcev, ki jo sestavlja britanska revija Prospect.