Hilary Mantel (1952–2022). Foto: Reuters
Hilary Mantel (1952–2022). Foto: Reuters

Pri založbi HarperCollins, pri kateri so izhajala dela Hilary Mantel, so po pisanju spletnega Guardiana potrdili, da je pisateljica umrla v četrtek "nenadoma, a mirno", obdana z družino in bližnjimi prijatelji.

Sorodna novica Hilary Mantel, "največja britanska avtorica zgodovinske proze"

Prva in edina z dvema bookerjema
Leta 1952 v Glossopu vzhodno od Manchestra rojena Hilary Mantel je kar dvakrat prejela nagrado booker, ki sta ji jo prinesla romana Wolf Hall iz leta 2009 in njegovo nadaljevanje Bring Up the Bodies, za katerega je leta 2012 prejela tudi nagrado costa za knjigo leta. Pisateljica je tako kot prva in edina ženska doslej bila dvakrat ovenčana z bookerjem.

Zaključek trilogije Wolf Hall z naslovom The Mirror & the Light je izšel leta 2020 in je bil prav tako deležen kritiške hvale. Takoj je postal uspešnica Sunday Timesa in bil prav tako uvrščen na seznam za nagrado booker, a se nato ni uvrstil v ožji izbor.

Krvava in turbulentna zgodovina Tudorjev
Wolf Hall je zgodovinska trilogija, postavljena v prvih 30. let 16. stoletja, na dvor Henrika VIII., in spremlja strmi vzpon Thomasa Cromwella do mesta kraljevega ministra in gonilno silo britanske reformacije. Krvava in turbulentna zgodovina tudorske dinastije, ki je bila na oblasti med letoma 1485 in 1603, je priljubljena tema romanopiscev, ki se po navdih ozirajo v preteklost. A stroka prav Hilary Mantel pripisuje zasluge, da je ta žanr dvignila na višjo raven.

Hilary Mantel je uspelo Cromwella prikazati kot
Hilary Mantel je uspelo Cromwella prikazati kot "povsem človeškega: šarmerja in ustrahovalca, idealista in oportunista, ki je znal z neverjetno spretnostjo brati ljudi, a je bil še toliko bolj spreten pri izpolnjevanju lastnih ambicij," so zapisali pri Cankarjevi založbi. Foto: EPA

"Najkoristnejša lastnost, ki jo pisatelj lahko pri sebi neguje, je samozavest - ali pa celo aroganca, če jo zmoreš. Pišeš zato, da bi se vsilil svetu, in v svoje sposobnosti moraš verjeti tudi takrat, ko svet ne kaže nobenih znakov, da se strinja s teboj," se je glasil njen pisateljski nasvet.

Dolgo pričakovan slovenski prevod prvega romana trilogije je pri Cankarjevi založbi izšel letos. Foto: Cankarjeva založba
Dolgo pričakovan slovenski prevod prvega romana trilogije je pri Cankarjevi založbi izšel letos. Foto: Cankarjeva založba

Slogovna drznost in ustvarjalna ambicioznost
Pisateljičin agent Ben Hamilton je ob njenem slovesu dejal, da je bilo sodelovanje z njo zanj "največji privilegij". In dodal, da jo "njena duhovitost, slogovna drznost, ustvarjalna ambicioznost in fenomenalen zgodovinski vpogled uvrščajo med največje romanopisce našega časa." Elektronska sporočila Hilary Mantel so bila po besedah njenega agenta "polna bistrih opazk in šal, saj je z navdušenjem opazovala svet, se lotevala lenobe ali absurdnega ter krutosti in predsodkov. Vedno jo je spremljala rahla aura nadzemeljskega, saj je videla in čutila stvari, ki jih navadni smrtniki nismo. Ko pa je zaznala potrebo po soočenju, se je brez strahu podala v boj."

Letos je v zbirki Moderni klasiki Cankarjeve založbe izšel roman Wolf Hall v prevodu Dušanke Zabukovec, ki je zanj nominirana za Sovretovo nagrado za najboljši prevod. Kot je povedala na predstavitvi knjige, je bilo prevajanje naporno, saj je knjiga polna bistroumnih pripomb in podtonov, ki pa jih morda razume le pet britanskih zgodovinarjev.

Kot so zapisali pri založbi, uspe pisateljica s svojim delom bralca prepričljivo prenesti v burni zgodovinski čas, ki ga ne prikazuje kot že zaključeno dejstvo, temveč v njegovem oblikovanju, podrejenega naključju, stavam, upanju in sanjam. "Obenem pa ji uspe glavnega junaka Cromwella prikazati kot povsem človeškega: šarmerja in ustrahovalca, idealista in oportunista, ki je znal z neverjetno spretnostjo brati ljudi, a je bil še toliko bolj spreten pri izpolnjevanju lastnih ambicij," so še dodali.

Prva dva romana trilogije prelita v serijo
Hilary Mantel je bila že pred knjigami o Cromwellu kanonizirana avtorica. Trilogija Wolf Hall o "zdrahah med angleškim dvorom in papeškim sedežem v 16. stoletju pa je samo še utrdil njen sloves izvrstne piske – tako izvrstne in tako samozavestne, da njen prozaistični slog mestoma postane naporen. Mantel bralca pač ne špara, proti njemu vrže kopico likov, zgodovinskih dejstev, časovnih premic, lokacij in špekulacij, vse v nameri, da pred bralcem razgrne fascinantno zgodovinsko obdobje," pa je zapisal Simon Popek v knjižni recenziji za MMC.

Leta 2012 je BBC po prvih dveh romanih trilogije Wolf Hall posnel šestdelno televizijsko serijo, v kateri so nastopili Mark Rylance kot Cromwell, Damian Lewis kot Henrik VIII. in Claire Foy kot Anne Boleyn.