Za nagrado urška 2009 so nominirani Sergej Učakar, Barbara Žvirc, Barbara Ülen, Toni Logar, Suzana Grau in Teja Šosterič. Foto: EPA
Za nagrado urška 2009 so nominirani Sergej Učakar, Barbara Žvirc, Barbara Ülen, Toni Logar, Suzana Grau in Teja Šosterič. Foto: EPA
Festival Urška letos poteka v Slovenj Gradcu osmo leto, in to pod okriljem območne izpostave JSKD. Gre za nadaljevanje republiških srečanj mladih pesnikov in pisateljev Slovenije, ki so vrsto let potekala v Gradišču in drugih slovenskih krajih. Foto: Wikipedia

Za nagrado, ki prepoznava najboljše delo mlade, še neuveljavljene literature v okviru natečaja revije Mentor, so bili poleg Učakarja nominirani še Barbara Žvirc, Barbara Ülen, Toni Logar, Suzana Grau in Teja Šosterič.

Poleg tega so podelili tudi nagrado za najboljšo knjigo leta 2008, izdano v samozaložbi, in za humoristični tekst. Na letošnji natečaj Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) je prispelo 21 knjig, izdanih v samozaložbi. Med njimi je žirija, ki sta jo sestavljala pisatelj Goran Gluvić in urednica Dragica Breskvar, za nagrado izbrala knjigo Vande Šega z naslovom Vezenje kroga.

Proza Vande Šega, napisana v posebni obliki, med dnevnikom in neodposlanimi pismi, slogovno filigransko natančno izpiljena, se z notranjimi monologi o osebnih dvomih sprašuje o bivanjskem smislu in išče poti do vezi onstranske in tostranske ljubezni, so sporočili iz JSKD-ja.

Nagrado veseličnica za najboljšo kratko humoristično zgodbo, izbrano po natečaju revije Mentor ob 30-letnici delovanja, prejmeta Alenka Hain iz Celovca in Emanuela Malačič-Hladnik iz Pirana.

Nadaljevanje v petek s pogovori z avtorji
Festival mlade literature Urška se bo nadaljeval v petek, ko bodo nominiranci za urško 2009 sodelovali na pogovorih, ki jih na več lokacijah po Slovenj Gradcu pripravljajo tamkajšnji dijaki. V petek popoldne se bo v okviru festivala ob izdaji prvenca predstavil lanski uršljan Gregor Rozman.

"Festival mlade literature Urška je namenjen sveži, mladi, še neuveljavljeni literaturi, da se predstavi. Ne gre namreč samo za po starosti mlade avtorje, kot to nekateri napačno domnevajo," je za STA povedala vodja slovenjgraške območne izpostave JSKD-ja Andreja Gologranc.

Osmič v Slovenj Gradcu, ime po Uršlji gori
Festival Urška letos poteka v Slovenj Gradcu osmo leto in to pod okriljem območne izpostave JSKD-ja. Gre za nadaljevanje republiških srečanj mladih pesnikov in pisateljev Slovenije, ki so vrsto let potekala v Gradišču in drugih slovenskih krajih.

Odkar srečanja gosti Slovenj Gradec, je festival prevzel poimenovanje po bližnji Uršlji gori. To je v številnih delih upodobil akademski slikar Karel Pečko, ki je za predstavitev festivala posodil eno izmed svojih upodobitev Urške.