Foto:
Foto:
Tudi Levstikove knjiga Martin Krpan potuje v Bolonjo.

Enega največjih dogodkov, namenjenih založništvu in produkciji za otroke in mladino, se udeležujejo tudi slovenske knjigarne Mladinska knjiga, Prešernova družba, DZS in SAF - Strip Art Features.

Pri MK-ju v ospredju Lila Prap
Mladinska knjiga se predstavila z izborom izvirnih del otroškega leposlovja, med katerimi so v ospredju avtorske slikanice Lilijane Praprotnik Zupančič - Lile Prap, med njimi bo tudi pravkar v slovenščini in angleščini izdana slikanica Mednarodni živalski slovar. Med drugimi izvirnimi slikanicami, ki jih predstavljajo na svoji stojnici, so še: Obuti maček Charlesa Perraulta, za katero je izvirne ilustracije prispeval Zvonko Čoh, Cesarjeva nova oblačila Hansa Christiana Andersena z ilustracijami Suzane Bricelj, Medvedek, kaj delaš? avtorice Slavice Remškar, ki jo je ilustriral Zvonko Čoh, Škrat Zguba in kameleon Jelke Godec Schmidt, Polž Vladimir gre na štop ilustratorke Mojce Osojnik, Mrožek dobi očala Petra Svetine in ilustratorke Mojce Osojnik, Kraljična na zrnu graha ilustratorja Marjana Mančka ter Volk in sedem kozličkov, ki jo je ilustrirala Maša Kozjek.

Od Martina Krpana do Pikalove Luže
Prešernova družba je na ogled postavila Levstikovega Martina Krpana z Vrha z ilustracijami Hinka Smrekarja, ki so jo izdali v treh različnih izvedbah, Prešernovo Turjaško Rozamundo z ilustracijami Andreje Peklar, pravljico v stripu Muca Čarodejka Ivana Bizjaka in Igorja Ribiča, kot novost pa so razstavili še zbirko Sedmerica velikih, v kateri so doslej izšle tri knjižice. Preostale slikanice, razstavljene na sejmu, so ilustrirali Marija Lucija Stupica, Jelka Reichman, Rudi Skočir in Igor Ribič, na ogled pa bo tudi Luža Matjaža Pikala, ki se poteguje za nagrado Mednarodne zveze za mladinsko književnost (ibby).

Tudi didaktični pripomočki DZS-ja
Izobraževalno založništvo DZS-ja se v Bologni predstavlja z izobraževalno literaturo za mlade. Predstavljajo didaktične pripomočke za matematiko za devetletko, gradivo za predmete spoznavanje okolja in okoljska vzgoja, učbenike za osnovnošolski pouk književnosti ter didaktične pripomočke za zgodnje učenje tujih jezikov. V sklopu splošnega programa bodo predstavili zbirke Čudeži narave, Iz mladih dni, Dober dan, roman, Zelišča male čarovnice, slikanice Kako postati deževnikar ter njeno nadaljevanje Glistosrbeži in lepljiva snov.

Bolonjski sejem letos poteka na 22.000 kvadratnih metrih, sejem pa vedno znova pritegne številne avtorje, založnike, ilustratorje, literarne agente, tiskarje, prodajalce in knjižničarje.